Haaška presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, srpskim obavještajcima optuženim za zločine protiv čovječnosti i kršenje običaja ratovanja, bit će 30. lipnja

17.06.2021. 16:52:00

Izricanje presude bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju bit će 30. lipnja u 15 sati. Tročlanim sudskim vijećem predsjeda sudac Burton Hall s Bahama, a uz njega su tanzanijski sudac Joseph E. Chiondo Masanche i južnokorejski sudac Seon Ki Park.

Stanišić (70), bivši načelnik SDB-a Srbije, i Simatović (71), glavni operativac, optuženi su za progon, ubojstva, prisilno premještanje i deportaciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Četiri točke optužnice terete ih za zločine protiv čovječnosti, a jedna za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Tužitelji na ponovljenom haaškom procesu, tijekom iznošenja završnih riječi u travnju, tvrdili su da su dokazali krivnju optuženih za zločine u Hrvatskoj i BiH.

Branitelji nekadašnjih visokih dužnosnika SDB-a zatražili su od suda u Hagu da ih oslobodi optužbi za odgovornost za zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH tijekom sukoba devedesetih. Oni su, iznoseći završne riječi, tvrdili da nijedna optužba tužilaštva, koje je prethodno tražilo doživotni zatvor za obojicu, nije dokazana.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću posljednji je proces pred haaškim sudom u kojem se utvrđuje jesu li dužnosnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Podsjetimo, poslije prvog suđenja Haaški tribunal je Stanišića i Simatovića, u svibnju 2013., oslobodio krivnje.

Tužitelji su uložili žalbu, a apelacijsko vijeće Tribunala je u prosincu 2015. poništilo prvostupanjsku presudu i naložilo novo suđenje. Ponovljeni proces počeo je 13. lipnja 2017.

Prvooptuženi Stanišić je, podsjećamo, odlukom suda, u ljeto 2017. godine pušten na privremenu slobodu u Srbiju zbog bolesti.

Stanišića i Simatovića uhitile su vlasti Srbije poslije atentata na premijera Zorana Đinđića u ožujku 2003. godine, a u Haag su prebačeni u svibnju te godine.

Obojica su u prvom pojavljivanju pred sudom izjavila da nisu krivi. U idućim godinama, tijekom prvog i ponovoljenog procesa, Stanišić i Simatović su duge periode provodili na privremenoj slobodi u Srbiji.

Izvor: slobodnadalmacija.hr/Foto:REUTERS/M.Kooren

Izvorni autor: PSD

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.