Hakirana službena web stranica Vesne Škare Ožbolt: Provedena forenzička analiza

07.03.2021. 13:18:00

ZATRAŽIT ĆE ZAŠTITU

Kandidatkinju za zagrebačku gradonačelnicu Vesnu Škare Ožbolt, proziva se kako je njezin Program za razvoj Zagreba zapravo prepisan iz Programa Mosta iz 2017. godine.

Naime, na temelju teksta objavljenom u Jutarnjem listu, prozvana kandidatkinja dostavila je informacije da je provedena forenzička istraga čime je utvrđeno da je hakirana njezina službena web stranica.

“Neovlaštenim pristupom pojedini dijelovi naših rješenja su mijenjani tako da su namjerno umetnuti tekstovi koji izvorno nisu naši”, istaknule ja Vesna Škare Ožbolt.

Napomenula je kako se njezin Program za razvoj Zagreba nije mogao naknadno mijenjati jer se nalazi na službenoj stranici u PDF formatu što znači da je dostupno samo za čitanje.

“Moj program je u potpunosti originalno djelo mog tima, suradnika – docenata i doktora znanosti i mene. Stoga pod punom moralnom i kaznenom odgovornošću tvrdim da su iznesene optužbe da se radi o plagijatu programa MOSTA iz 2017. godine neistinite”, naglasila je Vesna Škare Ožbolt.

Dodala je kako njezin Program za razvoj Zagreba nema nikakve sličnosti sa programom Mosta iz 2017. godine, u “što se svatko može osobno i uvjeriti, posjetom službenoj web stranici”.

Prateći proces digitalne forenzike forenzička istraga hakiranja službene web stranice nastavit će se i dalje, a po završetku svi će se dokazni materijali uputiti Državnom odvjetništvu. Uz to, naglasila je kako se pristupilo procesu dodatne zaštite web stranice kako se ovakve stvari ne bi više ponavljale.

“Izborna utrka nerijetko je nepoštena i nedemokratska, a razvojem tehnologije samo postaje sofisticiranija. I dalje vjerujem da građanima našeg Grada trebaju pošteni ljudi sa ciljanim razvojnim programom i jasnom vizijom temeljenom na vrijednostima izvrsnosti, odgovornosti i humanosti. Prepreke ću savladati i pokazati kako iz bilo koje situacije mogu izaći bolja i poštenija”, zaključila je Vesna Škare Ožbolt.

Iz njezinog tima naglašavaju kako će se “zatražiti sudskim putem zaštita od ovog i sličnih napada”.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Photo:Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Izvorni autor: S.P./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.