Hamas lansirao rakete na Izrael: Sviraju sirene, novi iznenadni napad

26.05.2024. 15:42:00

Oružano krilo Hamasa, Brigade al-Qassam, priopćilo je da je u nedjelju pokrenuo veliki raketni napad na Tel Aviv, a izraelska je vojska oglasila sirene u gradu upozoravajući na mogući napad.

U priopćenju na svom kanalu Telegram u nedjelju, Brigade al-Qassam rekla je da su rakete lansirane kao odgovor na ono što nazivaju “cionističkim masakrima nad civilima”.

Hamasova televizija Al-Aqsa javila je da su rakete ispaljene iz Pojasa Gaze. Sirene koje upozoravaju na napad raketama nisu se čule u Tel Avivu posljednja četiri mjeseca. Izraelska vojska nije odmah navela razlog za oglašavanje sirene.

Izraelska hitna medicinska služba priopćila je da nema izvješća o žrtvama. Napad signalizira da islamistička frakcija još uvijek može ispaljivati ​​rakete dugog dometa unatoč tome što više od sedam mjeseci razorne izraelske vojne ofenzive iz zraka i sa zemlje.

Foto: Guliver Image/AP Photo/Hatem Ali
Naredba Haškog suda

Podsjetimo, Međunarodni kazneni sud u Hagu (ICJ) odlučio je da Izrael mora odmah zaustaviti svoju vojnu ofenzivu i druge akcije u Rafahu, u pojasu Gaze, zbog “neposrednog rizika” za palestinski narod. Iako je sud naložio Izraelu da se povuče iz Gaze, odluka nije obvezujuća.

ICJ je pozitivno odgovorio na zahtjev Južne Afrike da Izrael prekine ofenzivu i povuče se iz Gaze zbog optužbi za genocid. Sudac Salam je izjavio da trenutna situacija predstavlja značajan rizik za ljudska prava te da su potrebne nove hitne mjere. Sud je također zatražio da Izrael otvori granični prijelaz Rafah s Egiptom za povećanje humanitarne pomoći i da se očituje u roku od mjesec dana.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: I.G./Foto: Guliver Images

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.