HDZ i Domovinski pokret postigli dogovor!

08.05.2024. 13:23:00

Tri tjedna nakon što su održani parlamentarni izbori HDZ i Domovinski pokret HDZ i Domovinski pokret postigli su dogovor, doznaje Dnevnik.hr.

  • parlamentarni izbori održani su 17. travnja – 21. je dan nakon izbora
  • konstituirajuća sjednica Sabora najkasnije se mora održati 19. svibnja
  • za formiranje vladajuće većine potrebno je 76 ruku
  • HDZ i Domovinski pokret (DP) postigli su dogovor
  • SDSS neće dati potpise Andreju Plenkoviću za mandatara

Tijek događanja:

13:11 "Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade. Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora buduće Vlade, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana i potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost. Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a'', poručio je HDZ-ov Marko Milić.

12:30 Do kraja idućeg tjedna predsjednik Republike Zoran Milanović mora, jer mu Ustav to nalaže, sazvati konstituirajuću sjednicu Sabora. Naime, prvo zasjedanje Hrvatskoga sabora održava se najkasnije 20 dana nakon provedenih izbora.

Milanović je danas, kao i još niz dužnosnika i sudjelovao je na obilježavanju 30. obljetnice ustrojavanja Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika "Damir Tomljanović-Gavran" Šepurine te na svečanosti završetka natjecanja Memorijal bojnik Davor Jović – "Natjecanje prvi za Hrvatsku".

U Šepurinama je danas bio i Ante Gotovina, naime, tamošnja baza bila je tijekom Domovinskog rata važno obučno središte Hrvatske vojske, a ondje je Gotovina sa suradnicima na tom prostoru pripremao svoj dio planova za oslobodilačku akciju Oluja.

"Sa ili bez SDSS-a, šurovanje s HDZ-om je izdaja građana"

11:45 "Sa ili bez SDSS-a, šurovanje s HDZ-om je izdaja građana", poručio je Mislav Kolakušić iz stranke Prava i pravde, koji je osvojio mandat na listi Domovinskog pokreta i odmah se usprotivio suradnji s HDZ-om.

"Sa ili bez SDSS-a, HDZ je i dalje to što jest. Sudskom presudom presuđena zločinačka organizacija. Sa ili bez Pupovca, Plenković je i dalje to što jest, globalistička lutka koja pleše onako kako svira bilo koji bezimeni birokrat iz Bruxellesa. Čovjek koji je zaslužen za odlazak barem 300.000 ljudi, mladih, sposobnih i obrazovanih. Čovjek koji je odgovoran za pretvaranje hrvatskog tržišta rada u tržište robovske radne snage iz trećih zemalja. Čovjek zbog kojih vlasnici iseljavalju obitelji iz stanova u najmu kako bi u njih uselili krevete na kat i desetke radnika koji kao robove dovode bivši i sadašnji HDZ-ovci kroz svoje agencije i koje zapošljavaju bivši i sadašnji HDZ-ovci u svojim umreženim tvrtkama koje dobivaju milijarde eura naših novaca kroz tzv. Europske fondove.
Sa ili bez SDSS-a, šurovanje s HDZ-om je izdaja građana"; poručio je Kolakušić u objavi na Facebooku.

Nova runda pregovora HDZ-a i DP-a

11:00  U tijeku je sastanak pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta (DP) u Banskim dvorima. Na sastanku, koji je počeo oko 10.30 i uoči kojeg iz DP-a nisu davali izjave, razgovara se o strukturi buduće Vlade, a prema najavama s obje strane dan ranije, mogli bi biti dogovoreni i konačni obrisi nove parlamentarne većine.

HDZ-ov pregovarački tim čine predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved, potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić i predstojnik Ureda predsjednika HDZ-a Marko Milić.

DP-ov pregovarački tim čine predsjednik DP-a Ivan Penava, zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić, glavni tajnik DP-a Josip Dabro i politički tajnik DP-a Damir Barna.

Što će reći Milanović?

9:00 Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovat će na obilježavanju 30. obljetnice ustrojavanja Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika "Damir Tomljanović-Gavran" Šepurine te na svečanosti završetka natjecanja Memorijal bojnik Davor Jović – "Natjecanje prvi za Hrvatsku".

Ministar obrane u tehničkoj Vladi Ivan Anušić otkazao je dolazak, a iako (zasad) nije službeno objavljen razlog, vjerojatno je riječ o sudjelovanju na pregovorima između HDZ-a i Domovinskog pokreta., naime, Anušić je jedan od članova HDZ-ova pregovaračkog tima.

Voda i vatra

8:45 "Podržavamo Andreja Plenkovića kao mandatara, ali među nama ima razlika oko toga kome možemo dati podršku kad je posrijedi sastav Vlade", kazao je govoreći o manjincima predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

"Na sastanku manjinaca je dogovoreno da djelujemo usuglašeno, usklađeno i da se držimo zajedno, jer je to bitka na dugu stazu, ne za jednu odluku, priliku nego za dosta bitaka i prilika. Druga odluka je kad kažem da djelujemo usuglašeno što znači da sve odlučujemo tako da se usuglašavamo. Pozicioniramo se na poziciji koja je iznimno delikatna. Od ove godine, u narednom razdoblju, bit će još delikatnija. Ovaj put ćemo ići s drugačije raspoređenim ulogama – jedni će čuvati vodu, drugi vatru. Oni koji su unutra su voda, a oni koji su vani su vatra", kazao je Pupovac za N1 i dodao da nije Domovinski pokret spriječio da SDSS bude dio vladajuće većine: "SDSS je donio odluku da neće s DP-om."

8:30 Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta (DP) Mario Radić potvrdio je da planira biti jedan od ministara u Vladi te da je jedan od DP-ovih uvjeta i dizanje plaća ministrima, premijeru i državnim tajnicima. 

"Još radimo izračune za prijedlog. Ali po njemu će svakako manje rasti plaće saborskim zastupnicima nego dužnosnicima u Vladi upravo zbog ogromne razlike u obimu posla i odgovornosti. Ja sam spreman raditi pro bono i odreći se plaće. Nisam ušao u politiku zbog novca, imam dovoljno, ali svima ostalima moraju rasti plaće", kazao je Radić za 24sata.

Plenkovića neće podržati svi DP-ovci?

8:15 Izvori sa sastanka na kojem se dogovara vladajuća koalicija rekao je da nije jasno hoće li svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta podržati HDZ. "Pitajte Josipa Jurčevića hoće li dati svoj potpis za Plenkovića. Navodno ih ima još koji će izletjeti", rekao je za Jutarnji list.

8:00 "Postoji puno točaka oko kojih imamo podudarna razmišljanja, oko nekih možda i ne, ali vjerujem da ćemo tijekom utorka postići suglasje u potpunosti oko svih odrednica koje su temelj za funkcioniranje nove parlamentarne većine i buduće Vlade", rekao je u ponedjeljak HDZ-ov Marko Milić.

DP želi četiri miinistarstva, HDZ nudi tri?

7:45 Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava potvrdio je dan ranije da su zainteresirani za četiri ministarstva, a njegov zamjenik Mario Radić nakon sastanka s HDZ-om o tome nije želio govoriti.

DP se ravna po ključu 20 posto. Prema 20 posto osvojenih glasova - traže 20 posto ministarstava i državnih institucija. Zanimljivi su im demografija, energetika, obrazovanje i kultura, a HDZ im navodno nudi tri ministarstva.

7:30 Dva sata pregovora između predstavnika Domovinskog pokreta (DP) i HDZ-a u utorak poslijepodne u Banskim dvorima oko formiranja nove Vlade i većine rezultiralo je usuglašavanjem nekih segmenata i dogovorom da će se sastati odmah u utorak kako bi nastavili razgovarati.

Teku rokovi

7:15 Neovisno o rokovima za sastavljanje Sabora, tu je i sastavljanje Vlade. Mandatar, koji za to mora predsjedniku Republike donijeti 76 potpisa, nakon što mu se da povjerenje, ima 30 dana da sastavi Vladu.

Ako nema 76 potpisa, predsjednik mu može produžiti rok za još 30 dana, a ako ni tada ne uspije, onda mandat za sastav Vlade može povjeriti drugoj osobi. Ako se ni tada ne bi formirala Vlada, predsjednik Republike donosi odluku o raspuštanju Sabora i imenuje privremenu nestranačku Vladu.

7:00 Rok u kojem se nakon izbora mora sazvati sjednica Hrvatskog sabora je 20 dana, dakle do 19. svibnja. Sjednicu saziva predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je ranije najavio da će se držati rokova.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:Hina

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/A.Ž.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.