HDZ proširio Predsjedništvo i završio unutarstranačke izbore: Novi članovi iz svih županija

21.10.2024. 08:26:00

Na XXI. Općem saboru HDZ-a, održanom u Šibeniku, izaslanici su usvojili izmjene i dopune Statuta stranke, koje uključuju povećanje broja članova Predsjedništva s 10 na 21, što omogućava da svaki županijski ogranak i Grad Zagreb imaju svog predstavnika. Nakon izmjena statuta, izabrani su novi članovi Predsjedništva, kao i 40 članova Nacionalnog odbora, čime su završeni unutarstranački izbori.

Saboru je prisustvovao 1241 izaslanik, a događaj je započeo kratkim videom o obnovi središnjice HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, koja je još uvijek u fazi obnove nakon potresa. Ipak, izbor članova Predsjedništva prošao je bez iznenađenja jer se kandidirao točno onoliko kandidata koliko je bilo mjesta.

Među izabranima su Nina Obuljen Koržinek (Grad Zagreb), Krešimir Ačkar (Zagrebačka županija), Zoran Gregurović (Krapinsko-zagorska), Ivan Celjak (Sisačko-moslavačka), Martina Furdek-Hajdin (Karlovačka), Anđelko Stričak (Varaždinska), Darko Sobota (Koprivničko-križevačka), Marko Marušić (Bjelovarsko-bilogorska), Tomislav Klarić (Primorsko-goranska), Ernest Petry (Ličko-senjska), Igor Andrović (Virovitičko-podravska), Antonija Jozić (Požeško-slavonska), Pero Ćosić (Brodsko-posavska), Šime Erlić (Zadarska), Ivan Radić (Osječko-baranjska), Branka Juričev-Martinčev (Šibensko-kninska), Blaž Pezo (Dubrovačko-neretvanska) i Sunčana Glavak (Međimurska).

Jedino glasanje gdje su izaslanici mogli izraziti svoju volju bilo je za Nacionalni odbor. Od 51 kandidata, izabrano je njih 40.

Predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, najavio je da će se konstituirajuća sjednica novog Predsjedništva stranke održati u ponedjeljak u 16 sati u Zagrebu.

Glavni tajnik HDZ-a, Krunoslav Katičić, u izvješću o poslovanju stranke naglasio je da stranka ima višak prihoda nad rashodima. Također je istaknuo rast broja članova: "Od 1. siječnja do 15. listopada, HDZ je dobio 4790 novih članova," izjavio je Katičić. Dotaknuo se i napada oporbe, konkretno predsjednika Zorana Milanovića, nazvavši ga "kršiteljem Ustava" koji pokušava difamirati stranku, pozvavši članstvo na zajednički otpor.

Podsjetimo, unutarstranački izbori započeli su ljetos, kada su izabrani predsjednik stranke Andrej Plenković, njegov zamjenik Tomo Medved, te potpredsjednici Ivan Anušić, Oleg Butković, Branko Bačić i Zdravka Bušić.

Izvor: 7dnevno

Izvor: 7dnevno/Foto: video screenshot/Hrvatska demokratska zajednica/YouTube

Izvorni autor: PDN/7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.