HDZ stabilno, SDP u padu, Penava stabilizirao Domovinski pokret; prelaze izborni prag

14.12.2021. 17:22:00

Prema posljednjem ovogodišnjem istraživanju CroElecto, agencije 2X1 komunikacije, koje donosi rezultate potpore strankama i stav građana - vladajući HDZ ima stabilnu potporu, u prosincu ona iznosi 28,41% . SDP pod vodstvom Peđe Grbina bilježi daljnji pad rejtinga, trenutačno je na 14,62%, a vrijedi istaknuti kako u istraživanju SDP bilježi značajno manje glasova nego dosad u Zagrebu i sjevernoj Hrvatskoj. 

Profesor Josip Jurčević s Hrvatskih studija komentirao je kako HDZ održava stabilnost rejtinga stranke preko koronakrize i članova Stožera koji su stalno prisutni u medijima, no smatra kako tenzije zbog cijepljenja i covidpotvrda jačaju iz dana u dan.

"Stabilnost HDZ u ovim 'koronarnim' vremenima ovisi i o medijima koje su kupili, svi znaju o čemu je riječ. Tako da rejting neke stranke ovisi, ne o njenoj realnoj snazi, nego koliko ste prisutni u medijima, a kroz koronakrizu i Stožer - HDZ je stalno u medijima. No, ipak se zaoštrava retorika oko korone, najavljeni su prosvjedi, 'krenulo se na djecu' u kontekstu cijepljenja, pa ćemo vidjeti što će biti uskoro, kada je rejting HDZ-a u pitanju." - napomenuo je profesor Josip Jurčević s Hrvatskih studija.

"SDP i dalje pada, MOŽEMO! radi, ali očito radi na krivi način, što se vidi i iz ovog istraživanja, prema kojem im se topi potpora birača. A što se tiče desnice, Domovinski pokret se trebao konsolidirati što se vidi i iz ovog istraživanja" - izjavio je politički analitičar i komunikacijski stručnjak Zoran Pucarić.

Prema istraživanju CroElecto trećeplasirana stranka je Možemo s 10,62% potpore te se čini kako Tomaševićevoj platformi i u Zagrebu popularnost prestaje rasti. Most, s druge strane, bilježi blagi rast. U prosincu mu je rejting na 8,55%, a mostovci već dugo nisu bili bliže dvoznamenkastom postotku.

Domovinski pokret ovu godinu zaključuje s porastom na 5,79% potpore, odnosno prelazi izborni prag.

"Ljevica ništa ne radi, oni imaju samo reakciju, nemaju nikakve akcije. Izbori se ne dobivaju na ekonomskim pitanjima, ali se gube na takvim pitanjima. No, bitno je reći da je HDZ pao na testu ove korona zdravstvene krize, a veliki izazov HDZ-a je i nadolazeći odgovor na inflaciju" - komentirala je u emisiji "Zoom Zagreb" književnica i novinarka portala Direktno.hr Dragana Radusinović.

Istraživanje CroElecto, agencije 2X1 komunikacije je provedeno između 1. i 8. prosinca na reprezentativnom uzorku od 1.041 ispitanika, a statističko odstupanje iznosi 3 posto.

Izvorni autor: Redakcija Z1 TV / Z1 TV / Istraživanje "CroElecto"

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.