Hebrang zabrinut zbog koalicije sa Srbima: ‘Dominantno je jedno nastojanje’ (VIDEO)

13.01.2024. 09:25:00

U novome Press klubu Tihomira Dujmovića tematizirao se položaj i sve vidljiviji utjecaj srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, a gostovali su prof. dr. sc. Andrija Hebrang i glavni urednik Hrvatskog tjednika Ivica Marijačić, a telefonski se uključio odvjetnik Željko Olujić. Voditelj Tihomir Dujmović uvodno je primijetio da se dominantni položaj srpske nacionalne manjine ne priznaje, ali se podrazumijeva da hrvatski Srbi moraju biti dio vlasti inače ta vlast nije demokratska. Istaknuo je i podsjetio da su Srbi u Hrvatskoj gotovo uvijek na vlasti u posljednjih sto godina, a jedina je iznimka bilo vrijeme Drugoga svjetskog rata i prvih deset godina neovisne hrvatske države. Nema primjera u svijetu da je jedna manjina gotovo uvijek bila dio službene vlasti kao što je slučaj s hrvatskim Srbima koji su pupčanom vezom vezani uz Beograd.

Hebrang je, govoreći o koaliciji HDZ-a i SDSS-a, rekao da su HDZ nakon 2003. vanjski faktori, zbog obnove pregovora s Europskom unijom, prisilili na koaliciju sa SDSS-om. Hannes Swoboda kao glavni uvjet obnove pregovora postavio je koaliciju sa SDSS-om. Za razliku od tada, dodao je Hebrang, današnja koalicija sa SDSS-om napravljena je s uvjerenjem, a ne zbog pritisaka.
Hrvatska je vlada oprostila sudske troškove parničnih postupaka koje se odnose na tužbe i presude vezane uz Domovinski rat. Riječ je o nenaplaćenim tražbinama troškova parničnih postupaka koje su Srbi vodili protiv hrvatske države i izgubili. Pojedinci su, kao što je prilikom uključenja u emisiju pojasnio odvjetnik Željko Olujić, tužili hrvatsku državu, izgubili su parnice, a država im je sada, nakon dogovora HDZ-a i SDSS-a, oprostila parnične troškove koje su bili dužni platiti.

U istoj odluci o oprostu parničnih troškova, dodao je Olujić, nalazi se i prijedlog da se otpisuju nenaplaćene tražbine temeljem pravomoćnih presuda u regresnim parnicama koje se odnose na Domovinski rat. Riječ je o ljudima koji su branili hrvatsku državu, a kasnije su osuđeni po zapovjednoj odgovornosti. Država ih je teretila za štetu koja je isplaćena oštećenicima. Kao najpoznatiji navedeni su primjeri Mirka Norca, Tihomira Oreškovića i Miše Hrastova.

Korak po korak

Hebrang je naglasio da je upravo zakon kojim se opraštaju troškovi parničnih postupaka hrvatskih Srba protiv hrvatske države pokazatelj koliko je za hrvatsku državu pogubna svaka koalicija sa Srbima. “Iz svake koalicije sa Srbima Hrvatska gubi korak po korak, a u svakoj koaliciji je dominantno nastojanje da se Hrvatsku uključi u srpski ‘svet’. U istu rečenicu ne može ići ime Mirka Norca, Tihomira Oreškovića i Miše Hrastova s ovim agresorima kojima su oprošteni troškovi. To su dva različita svijeta.

U ovoj koaliciji uspjeli su izjednačiti krivice jednih i drugih. Milorad Pupovac ima zadatak skinuti svaku odgovornost s pokušaja srpskog osvajanja hrvatske države. Da su Plenković, Jandroković i Milanović bili u ratu ovakav zakon ne bi bio moguć”, zaključio je Hebrang.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.