Heroj Domovinskog rata Thomas Linder: Njemački vojnik koji je pronašao dom u obrani Hrvatske

22.05.2023. 10:27:00

20. svibnja 1992. godine, u Mostaru je poginuo Thomas Linder, jedan od istaknutih heroja Domovinskog rata. Rođen u rujnu 1961. godine u njemačkom gradu Erlangenu, Linder se dragovoljno uključio u obranu Republike Hrvatske kao školovani časnik. Njegovo dragocjeno znanje i iskustvo, stečeno između ostaloga i u Legiji stranaca, koristio je kako bi pripremio svoje suborce iz Specijalnih postrojbi Glavnog stožera "Zrinski" i "Frankopan" za najteže zadatke, donosi povjesničar Borna Marinić.

Njegova pogibija predstavljala je jedan od najtežih gubitaka za njegove suborce. Francuski dragovoljac Gaston Besson, koji je svjedočio tim događajima i napisao knjigu "Život na meti", posvetio je posljednje poglavlje knjige Thomasu pod naslovom "Imao sam prijatelja". Opisujući Linera, Besson ga opisuje kao velikodušnog čovjeka, uvijek spremnog utješiti nesretnog prijatelja i dati podršku. Njegova karizma bila je izvanredna, a vojnici su ga slijedili bezrezervno.

- “Bio je velikodušan, uvijek spreman utješiti nesretnog prijatelja, ponuditi cigaretu ili pola čaše vina, redovito prvi na izlasku iz rova da ne bi bespotrebno izlagao opasnosti svoje ljude. Imao je nevjerojatnu karizmu. Njegovi su ga vojnici svuda slijedili, on je to znao, pa je smanjio svoju strast, a i njihovu. Prije jebene akcije u Mostaru, prve velike ofenzivne akcije u tom opkoljenom gradu, htio je barem četrdeset puta ostaviti oružje.", napisao je Gaston u svojoj knjizi.

Linder je predvodio svoju grupu komandosa unutar Specijalnih postrojbi GS HV-a, sastavljenu od 12 vojnika odabranih iz bojne "Zrinski" i "Frankopan", kao i nekoliko gardista koji su s njim bili već od obrane Pakraca u jesen 1991. godine. Iako su se prethodni pokušaji suočavanja s neprijateljem pokazali teškim, Linder nije odustajao. Uoči akcije u Mostaru, svjestan da nosi veliki teret odgovornosti, izjavio je: "Ovo je moja posljednja akcija. Ne nosim više sreću. Iscrpio sam svoje izvore." To su bile posljednje riječi koje je Gaston čuo od svog prijatelja.

Na fotografiji, Thomas Linder se nalazi desno, bez kacige, simbolizirajući hrabrost i predanost kojom je branio Hrvatsku.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: Monografija 1. Hrvatski gardijski zdrug

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.