Heroj u sjeni: Zvonko Mlinarić – Špeki, branitelj Vukovara koji je dao život spašavajući Blagu Zadru

17.10.2024. 10:31:00

Na jučerašnji dan, 1991. godine, poginuo je Blago Zadro, legendarni zapovjednik obrane Vukovara. No, uz njega su svoje živote položili i mnogi drugi dragovoljci grada-heroja, čija se imena često nalaze u sjeni. Jedno od tih imena je Zvonko Mlinarić – Špeki, vukovarski branitelj koji je poginuo pokušavajući izvući tijelo Blage Zadre.

"Blago je u Kupskoj ulici ležao mrtav, pogođen mitraljezom… Da bi se došlo do njegovog tijela, taj je mitraljez trebalo onesposobiti", prisjeća se Stipo Mlinarić, suborac iz Turbo voda. "Moj prijatelj Zvonko Mlinarić, zvali smo ga Špeki, to je i pokušao, pa je počeo pretrčavati do jednog betonskog svinjca kako bi ga gađao, ali mitraljez ga je pogodio. Dotrčao je do zidića i samo je pao, a mi smo ga nekako uspjeli odvući. Doduše, uspjeli smo eliminirati taj mitraljez, ali Špeki je poginuo. Taj čovjek je dao život za mrtvog Blagu Zadru", zaključuje Stipo.

Zvonko Mlinarić-Špeki/Foto: Screenshot

Tek 2020. godine, na obljetnici smrti Blage Zadre, uz Zadrin vijenac položen je i jedan vijenac za Zvonka Mlinarića – Špekija,kao priznanje njegovoj žrtvi.

Zvonko Mlinarić rođen je 12. veljače 1965. godine u Vukovaru. Pohađao je Osnovnu školu Bratstvo i jedinstvo, danas Osnovna škola Blage Zadre, koja se nalazila blizu njegove obiteljske kuće. Nakon završetka srednje škole za elektrotehničara, služio je vojni rok u JNA u Zadru, gdje je kasnije radio kao konobar.

“Krajem 1989. godine vraća se u Borovo naselje gdje nastavlja s konobarenjem, ali se bavi i tada popularnim puštanjem glazbe u kafićima koja je bila njegov veliki hobi te povremeno radi i u struci. Prijatelji iz prijeratnoga vremena opisali su ga kao hiperaktivnog, uvijek nasmiješenog i dobre volje, zabavnog i nemirnoga duha”, napisala je za Direktno vukovarska književnica i braniteljica toga grada, Tanja Belobrajdić.

Izvor: Dnevno.hr

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Screenshot/Zvonko Mlinarić-Špeki

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.