HEROJI HODAJU OVIM GRADOM U Sponzi otvorena izložba uz 30. godišnjicu osnutka Grofova

05.05.2021. 10:33:00

Ponos je sve veći. S obzirom na okolnosti koje su se događale 1990-ih, igračima koji su bili u igri i ulogu pokojnog predsjednika dr. Franja Tuđmanja koja je nemjerljiva, vjerujem danas s odmakom da je netko drugi bio na njegovom mjestu, on ne bi uspio biti takav vođa i ne bi s nama braniteljima mogao izboriti slobodu i neovisnost koju danas uživamo – poručio je za DuList Hasib Alibegović – Ale, dragovoljac Domovinskog rata te predsjednik udruge Specijalne jedinice policije ‘Grof’ Dubrovnik, prilikom otvorenja izložbe ‘Tragovi vječnosti’, a kojom je obilježeno 30 godina od osnutka ove postrojbe. Sve je počelo 5. svibnja 1991., a borili su se od Konavala do Vukovara te bili dijelom vojno-redarstvenih operacija od Oslobađanja juga Hrvatske, preko Maslenice do Oluje.

– Ova jedinica je važna kako bi mlađe generacije znale što se to dogodilo 1991. – tko je koga napao, tko se od koga branio, jesu li se palile gume i slične maštarije iz velikosrpske propagandne mašinerije. Ovdje se branila Hrvatska! Kad je prva granata udarila u tvrđavu sv. Ivana, svijet je skočio i to je bio okidač da on reagira – rekao je ugledni hrvatski novinar, ujedno moderator događanja, Dubrovčanin Andrija Jarak.

Autorstvo izložbe potpisuju Tihana Magaš, profesorica povijesti u Zadru rodom Osiječanka, te Goran Peraica, umirovljeni branitelj koji je 13 godina bio pripadnik Grofova te je u Dubrovnik stigao tih krvavih 90-ih iz Otoka pokraj Vinkovaca.

– Ideja o izložbi je nastala zato jer ne postoji institucionalizirana podrška za razvijanje kulture sjećanja. Obljetnica je zbilja velika i trebala se dostojanstveno obilježiti. Do svega ne bi ni došlo da nije entuzijazma predsjednika udruge SJP ‘Grof’, našeg Ale. Krenuli smo prikupljati materijale na način da smo intervjuirali članove. Sve ono što je nastalo – njihove fotografije i snimke pretvorili smo u edukativni materijal kojeg smo prilagodili srednjoškolcima – kazala je Magaš.

Zanimljivo je kako se izložba sastoji od tri dijela.

– Prvi je edukativan dio, odnosno to su roll-up banneri koji su pokretni sa svrhom da mogu posjetiti škole. Na njima ima i digitalnog sadržaja s QR kodom što je djeci prihvatljivije jer mogu učitati npr. video materijale ili kalendare. Stavili smo i par kvizova kako bi profesori mogli osmisliti različite radionice. Drugi dio izložbe su eksponati koje su prikupili branitelji za koje se nadamo da će danas-sutra naći svoje mjesto u muzeju Domovinskog rata gdje će se znati iskoristiti metak kojim je neki od njih ranjen ili pancirku koja je spriječila nečije ranjavanje. Treći dio su fotografije na zidovima koje davaju presjek kako je sve počelo – otac jednog branitelja nam je donirao svoje slike razrušenog Dubrovnika, tu su i slike samih članova postrojbe iz Domovinskog rata te njihove fotografije danas s obiteljima kao izgrađenim, formiranim ličnostima koje pružaju primjer i lijep miraz budućnosti generacijama koje dolaze – rekla je Magaš i sama dijete branitelja.

Ruke u svemu dali su joj članovi udruge pa su tako neki od njih napisali pjesme, grafički oblikovali materijale ili, kako smo spomenuli, fotografirali.

– Ponosan sam na ono što smo napravili. Tad sam bio dijete od 18 godina i danas je čak veća trema. Teško je o tome govoriti bez emocija, ali kad znam koji nam je cilj bio, zadovoljan sam. Očito smo dobri kad je najteže jer ni i sad nismo imali uvjete kakve smo priželjkivali, ali smo napravili temelj za našu mladost. Volio bi da ljudi shvate kako su heroji među nama. Oni žive u ovom Gradu – iznio je koautor Goran Peraica i dodao kako sav njihov trud ne bi imao smisla da nema onih koji će taj posao nastaviti.

A upravo to cilj je udruge SJP ‘Grof’, naglasio je Alibegović.

– Naš cilj kao udruge je prikupljanje edukativnih materijala i arhivske građe. Jedan dio toga smo upravo ovdje prezentirali. Imamo još puno projekata koji će se realizirati. To su npr. povjesnice o poginulim braniteljima, pripadnicima SJP Grof. Radimo i na monografiji koja je trebala danas biti objavljena, ali zbog financijskih problema te stanja u zemlji koje razumijemo i dijelimo, to će biti jednog drugog dana. S tim želimo mlađim, ali i starijim generacijama ostaviit na proučavanje kako se stvarala moderna, slobodna i neovisna država hrvatska. Naši članovi su i dalje aktivni u društvu. Neki su u svojim interventnim policijskim jedinicama, drugi uspješno vode svoje tvrtke te zapošljavaju i do dvjesto radnika. Borimo se kao i svi građani Hrvatske, svatko na svoj način doprinosimo da društvo bude bolje i pravednije – zaključio je Alibegović.

S nekoliko riječi prisutnima se obratio gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković koji je istaknuo:

– Početak obrane Hrvatske se upravo bazirao na policijskim snagama. Nekad mi se čini da nedovoljno često to ponavljamo pa zaboravljamo koliki su obol dali. Ne želim ovo pretvarati u velike govorancije, ali nekoliko je stvari bitno istaknuti. Činjenica je da je trebalo na početku biti hrabar i biti spreman dati sebe za slobodnu Hrvatsku. Zato je potrebno kontinuirano, koliko god to nekima išlo na živce, isticati veliku žrtvu svih branitelja i onih koji su dali svoje živote, ali i onih koji su na to bili spremni.

Kako su Grofovi dobili ime?

– Kao i svaka njihova ratna priča, i ova je prožeta humorom. Kažu kako se u Ferijalu (zgrada nekadašnjeg Ferijalnog saveza Dubrovnik koja je služila kao privremena baza SJP Grof) raspravljalo ispred skladišta. Bila je tu poveća ekipa. Da ne bismo nekoga izostavili nećemo izdvajati imena. Odmah su znali da ne žele ime po nekoj životinji, iako je i takvih prijedloga bilo (poput Krokolokana). Neki od prijedloga bili su Kavaliri, a da im simbol bude Johnnie Walker s poznatog branda škotskog pića, ali njihov bi Kavalir umjesto štapa nosio mač. Drugi su predlagali Gospari, a neko vrijeme na vratima stajao im je i natpis s kutija cigareta koje su se u to vrijeme konzumirale – Lord. Na kraju su se usuglasili oko imena Grof. Prva oznaka imala je simbole munje, ruže i mača. Nakon toga tiskaju se oznake s natpisom Grof, iako se na nekima potkrala greška pa neke oznake nose i natpis Groff, no to je vrlo brzo ispravljeno i u dokumentima je službeno upisan naziv Specijalne jedinice policije Grof, Dubrovnik – objasnili su na izložbi.

Izvor: dulist.hr/Foto:dulist.hr

Izvorni autor: dulist.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.