HEROJI SE IPAK ZABORAVLJAJU

01.11.2020. 18:33:00

Kako u svojim stihovima pjeva Marko Perković Thompson: Slušaj kako grmi, Kako more pjeni, Pitaju te jesu li zaboravljeni. Za njih se pomoli, Nek mi braća znaju, Heroji se nikad ne zaboravljaju.

Zemlja se okreće, a heroji se ipak zaboravljaju! I to ne bilo kakvi heroji, nego jedan jedini Gospodin General , General Petar Stipetić, koji je posat žrtva politike iako ga ista nikada nije zanimala! O kavoj ljudskoj veličini se radi govori slijedeće. 21. kordunski korpus srpskih snaga se predao HV-u 8. kolovoza u 14 sati, predaju generalu Stipetiću je izvršio pukovnik Čedo Bulat.

Sastavljajući dokument o predaji general Stipetić je pukovniku Bulatu sugerirao da civili koji žele ići put Srbije idu naprijed u koloni, a da poražena vojska čak i u predaji čuva zaleđe naroda koji je povukla za sobom.

Međutim, pukovnik Bulat nije poslušao savjet generala Stipetića nego se striktno držao uputa iz Beograda i odlučio da se najprije povlače vojska i oficiri, a narod neka ostane za njima. Na to je general Stipetić reagirao rekavši pukovniku Bulatu neka radi što hoće kad očito nije svjestan povijesne odgovornosti pred kojom se nalazi. Da bi zapamtio ovu časnu pobjedu HV-a, pukovniku Bulatu i svim njegovim oficirima general Stipetić nije oduzeo osobno naoružanje.

Zadnji puta u povijesti je sličan slučaj predaje zabilježen tokom Drugog svjetskog rata u bitci za Staljingrad.

I kako se lokalne stranačke opcije bore za svaki stranački bod tako se odigrala situacija u Gradu Ogulinu, mjestu rođenja Petra Stipetića!

U cijeloj toj bici oko imenovanja trga, vlasti su uspjele zakeljiti ploču s likom Generala 30 x40 cm na trgu koji i dan danas mještani Ogulina zovu "Kod golubice"!

A koliko im je stalo do generala svjedoči podatak da se danas nitko od vlasti nije drznuo zapaliti lampion za Generala Stipetića!

Da li se heroji zaboravljaju, na žalost da ako u pitanju nisu niske političke strasti!

Izvor: PDN/Foto:Blogerror Zagy

Izvorni autor: Blogerror Zagy

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.