HIBRIDNI RAT Putinovo najmoćnije oružje zvecka u srcu EU? ‘Znamo tko stoji iza masovnih prosvjeda‘

07.11.2022. 09:35:00

Diljem Češke posljednjih mjeseci održavaju se masovni prosvjedi protiv vlade desnog centra 

"Moskva je pomogla raspiriti nedavne masovne prosvjede u Pragu zbog rastuće inflacije i potencijalne nestašice energije. Opasnost od izbijanja nereda prisililo je vladu zemlje desnog centra, članicu EU-a i NATO-a, da promijeni planove i ograniči cijene plina i struje", rekla je za britanski Times predsjednica zastupničkog doma češkog parlamenta Marketa Pekarova Adamova.

Diljem Češke posljednjih mjeseci održavaju se masovni prosvjedi protiv vlade desnog centra. Na jednom od najvećih skupova u Pragu 3. rujna, okupilo se oko 70.000 ljudi koji su tražili raspisivanje prijevremenih izbora.

Iako se na prvi pogled činilo da je većina prosvjednika izašla na Vjenceslavov trg zbog straha od porasta cijena grijanja, organizatori su promovirali brojne ekstremističke zahtjeve. Tako su vođe prosvjeda zahtijevali od češke vlade da prestane slati oružje Ukrajini, ukine sankcije Rusiji kako bi se omogućili pregovori s Moskvom o nastavku opskrbe jeftinom energijom i pokrene zahtjev za izlazak iz EU-a i NATO-a. Također su tražili da se prekine davanje potpore za 350.000 ukrajinskih izbjeglica koje su primljene u Češku od početka invazije u veljači.

image

Prosvjedi na Vjenceslavovom trgu

 Foto: Michal Cizek/Afp

To su sve glavni narativi Kremlja, upozoravaju češki dužnosnici.

"Na prosvjedima se snažno gura ruska propaganda", rekla je Adamova, "Imaju saveznike u opoziciji i među organizatorima prosvjeda. Rusija aktivno radi na izazivanju građanskih nemira i potkopavanju češke demokracije."

Skupove protiv češke vlade organiziraju krajnje desni politički pokreti, marginalne skupine i Komunistička partija.

Premijer Petr Fiala nazvao je organizatore "ruskom petom kolonom" i glatko odbacio njihove zahtjeve.

Glavni krivac za širenje proruskih narativa u Češkoj su, tvrdi, dezinformacije. Naime, mediji koji šire "alternativne" tvrdnje i lančani e-mailovi postali su glavni izvori informacija, posebno za siromašnije i starije Čehe, koji su razočarani korumpiranim političarima i nepovjerljivi prema mainstream medijima.

image

Češki premijer Petr Fiala

 Foto: Genya Savilov/Afp

To je pomoglo antiestablišment političkim snagama u Češkoj da lakše i brže šire svoje ideje i dođu novih sljedbenika. Ruska propagandna mašinerija već je duže vrijeme aktivna, ali češke vlasti upozoravaju da se od invazije na Ukrajinu aktivnost na tim "alternativnim" web-stranicama znatno proširila te se plasiraju vijesti koje odražavaju stavove Kremlja o uzrocima rata i energetske krize.

"Rusija želi uništiti svog neprijatelja - nas, NATO i zapadnu zajednicu", rekao je Michal Koudelka, direktor češke protuobavještajne službe BIS, "Putin će upotrijebiti sva moguća sredstva."

Dezinformacije su jedno od najmoćnijih oružja Kremlja. Moskva nastoji uvjeriti Europljane da im sankcije štete više nego Rusima i da njihove vlade daju prednost ukrajinskim izbjeglicama nad vlastitim narodom.

"Rusija ne samo da stvara probleme u društvu, već pokušava intenzivirati postojeće. To se uglavnom odnosi na utjecaj cijena energije i goriva te s tim povezano povećanje cijena robe široke potrošnje i rastuću inflaciju", dodao je Koudelka.

image

Lutka Putina na prosvjedima na Vjenceslavovom trgu

 Foto: Michal Cizek/Afp

Češka je jedna od zemljama koje najvišu pomažu Ukrajini otkako je Rusija pokrenula rat. Međutim, također uvelike ovisi o ruskim energentima. Prošle godine, gotovo svih devet milijardi kubičnih metara plina koje je Češka potrošila, isporučila je Rusija.

Češka vlada je stoga žurila pronaći alternativne zalihe. Unatoč izvjesnom uspjehu, prijetnja recesije i potencijalna racionalizacija energije sada postaju opipljiva opasnost za zemlju.

"Europsko jedinstvo u sankcijama bit će dovedeno u pitanje ove zime. Suočit ćemo se s još napada na demokraciju i jedinstvo EU-a poput ovih prosvjeda, ali moramo se nastaviti odupirati", rekla je Adamova, "Nitko u Europi se ne pakira i žuri preseliti u Rusiju."

image

Prosvjedi na Vjenceslavovom trgu

 Foto: Michal Cizek/Afp

Izvor: jutarnji.hr/Foto:AFP

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.