“Hladan tuš” iz Slovenije: Kontrole na granici produljuju sve do ljeta. Evo kako to objašnjavaju

17.11.2023. 09:00:00

Slovenija je granične kontrole uvela 21. listopada nakon odluke Italije da učini isto na svojoj granici sa Slovenijom

Slovenska vlada ranije je uredbom produžila suspenziju Schengena i kontrole na granicama s Hrvatskom i Slovenijom za 20 dana do 9. prosinca. Međutim, najavljuje slovenski 24ur, namjera je slovenske vlade produžiti granične kontrole za dodatnih šest mjeseci, počevši od 22, prosinca, što će, dakle, potrajati sve do ljeta.

Slovenskog Ministarstvo vanjskih poslova o namjeri mora obavijestiti zemlje članice Europske unije i Europsku komisiju. Zašto su se na to odlučili?

 

Obećanje ministra

 

Ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar objavio je na konferenciji za medije da je takvu mjeru predložio vladi zbog više razine terorističke prijetnje, koja je, kaže, u Sloveniji trenutno srednja.

“Kada sigurnosna situacija to bude dozvolila, mjera će biti ukinuta”, obećava Poklukar.

Ministar je istaknuo da je opasnost od terorizma u Europskoj uniji velika, a sukob na Bliskom istoku daleko od kraja.

“Terorizam je prijetnja koja je vrlo prikrivena. Ne znamo kada bi mogla izbiti, stoga moramo biti oprezni”, oprezan je slovenski ministar.

 

Što se događa na granici?

 

Kako je izvijestio, slovenska je policija ove godine zabilježila 52.506 neovlaštenih prelazaka državne granice, od čega je velika većina bila na granici s Hrvatskom.

U srpnju, kolovozu i rujnu zabilježen je porast trenda prijelaza, no u listopadu su se takvi incidenti ponovo smanjili. Uvođenjem novih kontrola obrađeno je 3.709 neovlaštenih prelazaka granice, i u ovom slučaju velika većina ih je na granici s Hrvatskom.

Podsjetimo, Slovenija je granične kontrole uvela 21. listopada nakon odluke Italije da učini isto na svojoj granici sa Slovenijom.  Slično Italiji, Slovenija je među razlozima za odluku o ponovnom privremenom uvođenju nadzora navela prijetnje javnom redu i unutarnjoj sigurnosti u EU, stanje na Bliskom istoku i u Ukrajini te sprječavanje terorizma.

Izvor: novilist.hr/Foto: Tomaž Primožič/FPA

Izvorni autor: Portal Novi List

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.