HOĆE LI CIJENA GORIVA DOĆI DO 16 KUNA? Posljednje vijesti iz Washingtona daju razloga za optimizam: ‘Ima nade’

10.03.2022. 09:37:00

PREOKRET NA TRŽIŠTU

Nakon što su Sjedinjene Države uvele embargo na rusku naftu, postavilo se pitanje tko će zamijeniti Rusiju. Istina, SAD imaju i više nego dovoljno svoje nafte i uopće ne ovise o ruskoj, ali druge zemlje iako nisu uvele embargo, izbjegavaju rusku naftu. Postavlja se pitanje tko će popuniti tu rupu jer Rusija spada među vodeće svjetske izvoznike nafte na svijetu.

Veleposlanik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u Washingtonu Yousef Al Otaiba je u srijedu za CNN izjavio kako ta zemlja želi povećati proizvodnju nafte i kako će potaknuti kartel Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da povećaju proizvodnju.

Nakon toga cijene nafte su doživjele strelovit pad. Cijena nafte na londonskom tržištu je od jučerašnjih 130.83 dolara tako pala na jutrošnjih 113.05 po barelu, što je najveći zabilježeni jednodnevni pad u posljednje dvije godine. U isto vrijeme nafta na američkom tržištu je od jučerašnjih 126.45 dolara po barelu pala na jutrošnjih 109.70.

Pogled prema istoku

Zapad se nada kako će rupu na tržištu popuniti i Venezuela i Iran koji je prije sankcija proizvodio 4 milijuna barela dnevno. Što se tiče Venezuele, ekonomski osakaćena zemlja je proizvodila malo nafte i prije sankcija.

U svakom slučaju, ako UAE i Saudijska Arabija povećaju proizvodnju, Europa bi mogla u potpunosti prestati kupovati rusku naftu i okrenuti se istoku.

“UAE je pouzdan i odgovoran dobavljač energije za globalna tržišta više od 50 godina”, rekao je Otaiba, “i vjeruje da je stabilnost na energetskim tržištima ključna za globalno gospodarstvo.”

“UAE u suštini poručuju Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu: ‘Iskoristimo naše slobodne kapacitete kako se Europljani više ne moraju oslanjati na Rusiju'”, rekao je Andy Lipow, predsjednik konzultantske tvrtke Lipow Associates. “Ovo je zaokret od 180 stupnjeva”, rekao je Lipow, misleći na tržišno tumačenje stava OPEC-a.

Lipow je dodao da se čelnici OPEC-a vjerojatno sjećaju onoga što se dogodilo 2008. kada je nafta skočila iznad 145 dolara po barelu, da bi se nekoliko mjeseci kasnije srušila kada je svjetska ekonomija kolabirala usred financijske krize.

Izvor: Dnevno.hr/Foto: PIxabay/Ilustracija

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.