HOĆE LI NAM NA PUMPI DAVATI NOVAC DA NATANKAMO? U SAD proizvođači nafte PLAĆAJU 40 dolara po barelu kupcima!

21.04.2020. 11:12:00

Po prvi put u povijesti cijene nafte su negativne – jučer su kupci visokokvalitetne nafte iz Teksasa, uz svaki barel nafte (160 litara) dobivali i do 40 dolara od naftaša da im je uzmu! To se, na žalost, odnosilo samo na ugovore za “WTI”, West Texas Intermediate, koja je mjerilo za cijene nafte u SAD. “Brent” je na mediteranskom tržištu, koje određuje cijene nafte u Hrvatskoj, i dalje koštao 26 dolara za barel (oko jedne kune po litri) – a gorivo u Hrvatskoj od danas poskupljuje.

Da se netko usudio u doba naftne krize 1979. reći da u 21. stoljeću ne samo da nećemo živjeti u “Mad Max” svijetu i klati se za kanistrić benzina, nego će se nafta dijelit besplatno, da će vam još netko plaćati da je uzmete i da nitko neće znati što s viškovima nafte, vjerojatno bi rekli bi da je lud i “teoretičar zavjera” jer je Rimski klub sastavljen od 300 najvećih znanstvenika reko da će tamo negdje u prvom desetljeću ovog stoljeća, koje je davno prošlo, gotovo posve nestati nafte. Usput, to je isti klub koji gura priču o globalnom zatopljenju.

No što se zapravo dogodilo? U utorak 21. travnja je istjecao rok za sklapanje terminskih ugovora za isporuku nafte u svibnju, a skladišta rafinerija u SAD su prepuna zbog dugog razdoblja niskih cijena i pandemije koja je posve poništila potražnju. Treba znati da se kod trgovine ugovorima za naftu razlikuju “spot” ugovori za kupnju na licu mjesta i terminski, s isporukom na određeni dan, s tim da se ugovara cijena koja je sad, što je nalik trgovini “futuresima” kod dionica. Rusija i Saudijska Arabija su u krizi uzrokovanoj korona virusom srušile cijene kako bi zadržale kupce i terminske ugovore, države nemaju više gdje skladištiti naftu, rezerve su pune, potražnje nema, a SAD imaju tehnologiju koja je takva nije moguće tek tako zaustaviti proizvodnju i onda je ponovo pokrenuti. Gašenje proizvodnje i ponovo pokretanje koštalo bi više nego podijeliti višak nafte besplatno, pa i nekom platiti da je uzme. Zato su dionice naftnih kompanija u SAD, Exxona i Chevrona, jučer pale za oko 4 posto.

Inače, prosječna cijena WTI sirove nafte po barelu iznosila je 57 dolara u 2019., a 64 dolara u 2018.

Cijena WTI nafte po barelu za lipanjske ugovore je  i dalje preko 20 dolara po barelu, a za isporuke kasnije u godini cijena je još i veća, tako da ne treba očekivati da će nafta biti “besplatna”, ali je sigurno da će i ostatak godine biti vrlo jeftina. To nama u Hrvatskoj, doduše, ne znači previše jer cijena nafte na pumpi većinom ovisi od državnih davanja, PDV-a, trošarine, naknade za ceste i sličnog.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.