HOĆE LI PELJEŠKI MOST IZDRŽATI? Sprema se ultimativni test, spektakularne snimke: Tonama tereta testirat će kako sile utječu na njega

20.01.2022. 16:17:00

OBLACI SE NADVILI NAD STROJEVE

Hrvatske autoceste javljaju kako se na mostu Pelješac vrše probna ispitivanja opterećenja. Riječ je o velikom testu. U tu svrhu, poslani su deseci natovarenih kamiona koji će se voziti i kočiti mostom.. Riječ je o ultimativnom testu koji će pokazati kako se most kada na njega djeluju velike sile.

U Hrvatskim cestama ističu da su na završetku ugradnje asfalta i opreme mosta, u obliku zaštitnih ograda i opreme unutar rasponske konstrukcije, ostvareni uvjeti za probno opterećenje mosta.

Za tu priliku na gradilište je stigao 21 kamion težine do 40 tona, kojima će se provoditi ispitivanje u suradnji sa stručnjacima s Građevinskog fakulteta u Zagrebu. Probno opterećenje provodi se na ciljanim točkama konstrukcije u pokretu brzinama 20/40/60 km/h te pri naglom kočenju.

Cilj je ispitivanja pokazati je li ponašanje konstrukcije pod pokretnim i nepokretnim opterećenjem u skladu s projektiranim vrijednostima. Za potrebe ispitivanja koristit će se postojeći sustav monitoringa, poput senzora već ugrađenih u most te s dodatnim kontrolnim senzorima fakulteta.

Na pelješkom gradilištu ovaj je tjedan riješen još jedan logistički problem. U srijedu je s barže na operativnu obalu budućeg mosta Ston iskrcana dizalica Manitowoc kapaciteta 750 tona. Ona će se koristiti za podizanje i montažu šest segmenata čelične rasponske konstrukcije mosta Ston dugog 485 metara koji spaja direktno dva tunela na stonskoj obilaznici. Most Ston je na dionici buduće ceste preko Pelješca koju gradi grčka tvrtka Avax.

U Hrvatskim cestama naglašavaju da će Pelješki most u promet biti pušten ovo ljeto, kao i dionica pelješke ceste Duboka – Sparagovići koju gradi tvrtka Strabag. Također će u promet biti pušten i dio dionice koju gradi grčki Avax, osim stonske obilaznice čiji je dio i most Ston. Stonska obilaznica, otkrivaju u Hrvatskim cestama, bit će gotova na jesen, najkasnije do kraja 2022.

Izvor: Dnevno.hr/Foto: Hrvatske autoceste

Izvorni autor: N.K./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.