Hoće li Putin upotrijebiti taktičko nuklearno oružje ako Ukrajina napadne Krim?

30.11.2022. 19:40:00

Koja je posljednja granica koja će, ako bude prijeđena, natjerati ruskog predsjednika da upotrijebi nuklearno oružje protiv Ukrajine? Napad na Rusiju od strane Ukrajine, i to oružjem sa Zapada, mogao bi biti taj scenarij, no nuklearnu krizu može izazvati također i potencijalni ukrajinski napad na Krim.

Portal 19fortyfive analizira bi li ukrajinski ulaz na Krim Rusiju natjerao da posegne za oružjem masovnog uništenja.

Napadi na Krim

Na Krimu se nije događalo mnogo velikih borbi od 9. kolovoza, kada su ukrajinske specijalne snage napale rusku zračnu bazu u blizini Novofedorivke. Teškim eksplozivima gađali su dvije baze i skladište streljiva.

Potom, 8. listopada, regiju je pogodila još jedna eksplozija. Vjeruje se da je riječ bila o bombi na kamionu koju su postavile ukrajinske snage, a koja je eksplodirala na Krimskom mostu koji poluotok povezuje s Rusijom. Most je služio kao i linija opskrbe za rusku vojsku. Bomba je uništila dio mosta i izazvala njegovo rušenje, što je razbjesnilo Putina koji je taj čin nazvao terorističkim. Istog trena je naredio bombardiranje civilne infrastrukture u Ukrajini.

Iako Ukrajina poziva Rusiju da napusti čitav teritorij Ukrajine koji je okupirala, ponovno zauzimanje Krima bilo bi za Kijev riskantno i skupo. Sredinom studenog, američki vrhovni general Mark Milley na press konferenciji je izjavio da ne vjeruje kako Ukrajina može u skoroj budućnosti u potpunosti vratiti čitav teritorij koji je anektirala Rusija. Vjerojatnost za takvu operaciju “nije visoka,” izjavio je tada Milley. Također valja naglasiti i da je Kremlj već izjavio kako bi na slanje NATO trupa na Krim Rusija odgovorila nuklearnim napadom.

Ukrajinski napad na Krim bio bi otežan jer logistički nije jednostavno tamo dovesti trupe. Ukrajina bi vjerojatno morala izvesti zračnu operaciju kojom bi na Krim poslala padobrance. Druga opcija je da izvedu zračni napad i trupe dopreme helikopterom, što bi zahtijevalo resurse koje Ukrajina nema, rekao je umirovljeni australski general Mick Ryan. Ryan je dodao da Ukrajinci također nemaju onakvu vrstu snage potrebne za podmorsku operaciju, a ne posjeduju ni dovoljan broj podmornica.

U takvom napadu također se mora uzeti u obzir ruska flota brodova i podmornica kojima je baza Sevastopolj, a koje bi mogle donijeti probleme Ukrajincima pri iskrcavanju na plažu. Ukrajinci bi se morali štititi od napada podmornicama udarima iz zraka, mora, ali i dronovima. Ukrajina jednostavno nema dovoljno snaga da tako nešto izvede.

Jedina druga opcija za Ukrajinu bila bi kopnena invazija 6-kilometarskom Perekopskom prevlakom, što bi zahtijevalo visoku razinu granatiranja konvencionalnom artiljerijom, kao i nekoliko sustava za lansiranje raketa. Ukrajina bi vjerojatno uspjela izvesti inicijalni napad, ali bi trebala imati ogroman broj tenkova i oklopnih vozila za prijevoz trupa za ulaz u Krim. Potom bi morali zadržati kontrolu nad teritorijem koji zauzmu, što ne bi bilo nimalo jednostavno.

Realnost nuklearnih opcija

Bez obzira na te prepreke, Ukrajina bi svejedno mogla pokušati napasti Krim, ako ništa drugo onda zato da testira odlučnost ruskih snaga. Moglo bi doći do graničnih sukoba i artiljerijskih napada već ove zime.

Hoće li Putin upotrijebiti taktičko nuklearno oružje da zaustavi Ukrajince? To bi, naravno, nanijelo štetu teritorijima koje Moskva smatra dijelom Rusije. Nuklearno oružje ubilo bi proruske civile, a posljedice bi mogle onesposobiti ruske trupe i stanovnike koji govore ruski jezik. Ruske snage morale bi biti opskrbljene nuklearnom, kemijskom i biološkom opremom, a nejasno je ima li Rusija dovoljno te opreme za sve svoje trupe.

Moguće je da bi Putin mogao učiniti nezamislivo zaista upotrijebiti oružje manje razorne moći kako bi zaustavio invaziju na Krim. No ukrajinski napad na Krim bio bi prekompliciran za vojsku i mornaricu predsjednika Zelenskog, a Rusija bi takav napad mogla spriječiti bez posezanja za nuklearnim oružjem.

Svejedno, korisno je proučiti svaki scenarij, budući da je za obje strane Krim toliko vrijedan kao glavna strateška točka.

Izvor: n1/ Foto: REUTERS

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.