Hodočasnici počeli pristizati u marijanska svetišta; u Sinj nakon dva dana hodanja stigli oni iz Rame

14.08.2022. 22:40:00

U nedjelju poslijepodne i navečer, hodočasnici su počeli pristizati u hrvatska marijanska svetišta uoči blagdana Velike Gospe. Hodočasnici iz Rame (BiH) nakon dva dana hodanja, stigli su u Sinj.

”Brojni vjernici hodočaste u Sinj Čudotvornoj Gospi Sinjskoj. Na njihovom dugom putu dočekao sam hodočasnike iz Rame koji već dva dana pješače do Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske.

Uz srdačnu dobrodošlicu podijelio sam im vodu da se osvježe i zaželio ugodan boravak u Gospinom gradu Sinju i da se usliše njihove molitve”, objavio je na Facebooku sinjski gradonačelnik Miro Bulj (Most).

Vjernici su u nedjelju počeli stizati i u Mariju Bistricu, javlja HRT.

Vozači oprez!

Povodom hodočašća i blagdana Velike Gospe 14./15. kolovoza i održavanja središnjih vjerskih svečanosti u ponedjeljak, 15. kolovoza, očekuje se kretanje većeg broja vozila i pješaka državnim i županijskim cestama, upozorava MUP.

Blagdan Velike Gospe slavi se u ponedjeljak 15. kolovoza te na ovu svetkovinu mnoštvo vjernika hodočasti u brojna marijanska svetišta i na put kreću osobnim vozilima, autobusima ili pješice već u ranim jutarnjim satima, dok se povratak hodočasnika predviđa u poslijepodnevnim satima.

U tom razdoblju promet na svim prilaznim cestama prema svetištima bit će pojačan.

”Stoga skrećemo pozornost vozačima na pješake na cestama koji će hodočastiti tijekom noći i ranojutarnjih sati, a pješacima savjetujemo da zbog svoje sigurnosti poštuju prometna pravila (kretanje pločnikom ili uz krajnji rub ceste) i da koriste reflektirajuće prsluke kako bi ih vozači mogli lakše uočiti (kao što je i propisano Zakonom o sigurnosti prometa na cestama).

Naglašavamo da ove godine blagdan Velika Gospa pada u ponedjeljak (produženi vikend) tako da se očekuje pojačani promet i na autocestama pa vozače molimo za strpljenje i strogo poštivanje prometnih propisa, od ograničenja brzine, vezanja sigurnosnim pojasom, nekorištenja mobitela, do apsolutnog izbjegavanja alkoholnih pića. Upozoravamo na strogu zabranu kretanja zaustavnom trakom, održavanja potrebne udaljenosti od vozila ispred i korištenje lijeve prometne trake autoceste isključivo za pretjecanje.

Uoči i na dan Velike Gospe policijski će službenici posebnu pozornost posvetiti stanju sigurnosti u cestovnom prometu te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti u cilju zaštite svih sudionika u prometu.

U provođenje planiranih aktivnosti uključit će se maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika pa će se osigurati njihova vidljiva nazočnost na cestama, a pogotovo na svim prometnim pravcima koji vode prema marijanskim svetištima.

Velik broj hodočasnika uputit će se na hodočašće Gospi Sinjskoj kako bi prisustvovali središnjoj vjerskoj svečanosti za blagdan Velike Gospe. Sve informacije o prometu na tom području možete pronaći u objavi Hodočašće u Sinj uoči blagdana Velike Gospe PU splitsko-dalmatinske.

Svim hodočasnicima i ostalim sudionicima prometa želimo da sretno stignu na svoja odredišta”, poručuju iz MUP-a.

Raspored svetih misa u marijanskim svetištima

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, odnosno Veliku Gospu, mnogi će se vjernici uputiti na misu u obližnje marijansko svetište i počastiti Majku Božju. Hrvatska katolička mreža donosi raspored misa koje će biti održane na svetkovinu Velike Gospe diljem Lijepe Naše u većim marijanskim svetištima u koja hodočasnici tradicionalno odlaze.

Aljmaš

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo proslavit će se u nadbiskupijskom svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu misnim slavljima u 6, 8, 10, 12, 16 i 18 sati. U 12 sati je misno slavlje za stradalnike Domovinskoga rata, a u 18 sati za mlade bračne parove i njihovu djecu.

Baška – Krk

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velika Gospa bit će svečano proslavljena u svetištu Majke Božje Goričke kod Baške na otoku Krku. U nedjelju, 14. kolovoza, u 20:30 počinje procesija s kipom Majke Božje Goričke po zavjetnim stubama uz molitvu krunice. Misu bdjenja predslavi krčki biskup Ivica Petanjak. Na Velu Gospu mise će biti slavljene u 10 i 19 sati. U 18:30 bit će pobožnost krunice. Vjernici će imati priliku za slavlje sakramenta ispovijedi, a nakon misa bit će blagoslov vozača i vozila.

Cetingrad

Središnju misu na svetkovinu Uznesenja BDM u istoimenoj župi Cetingrad u 18:30 predslavi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, u suslavlju mjesnog župnika Ivice Tolle i umirovljenog svećenika mons. Marijana Ožure.

Dubrovnik

Svečano pontifikalno misno slavlje u 19 sati ispred katedrale u Dubrovniku predslavit će dubrovački biskup Roko Glasnović. Nakon mise slijedi procesija sa slikom Gospe od Porata do gradskog porta gdje će biti blagoslov plovila.

Dusina

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Dusina − Veliki Prolog također slavi župnu svetkovinu. Središnje euharistijsko slavlje s procesijom u 10:30 predvodi umirovljeni mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić. Mise su još u 6, 7, 8, 9 i 18 sati. Prilika za sakrament pomirenja je od 6 do 12 te od 17 do 20 sati.

Gora kraj Petrinje

Sisački biskup Vlado Košić predvodit će u 11 sati svečano misno slavlje u svetištu Majke naših stradanja u Gori kraj Petrinje.

Ilača

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo proslavit će se u svetištu Gospe Ilačke misnim slavljima u 7, 9, 10:30, 16:30 i 19 sati. Između misa je prilika za ispovijed i prigodnu marijansku pobožnost.

Kloštar Ivanić

U svetištu Majke Milosrđa u Kloštar Ivaniću središnju euharistiju u 11 sati predslavit će umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Krasno

U svetištu Majke Božje od Krasna svečano će biti proslavljena svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo – Velika Gospa. U 7:30 je pokorničko bogoslužje i mogućnost za ispovijed. U 8 sati misu u svetištu predvodit će župnik preč. Stjepan Zeba. U 10 sati je molitva krunice. Svečanu misu u 10:30 slavit će gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, uz izravni prijenos na Prvom programu Hrvatske televizije.

Marija Bistrica

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velika Gospa svečano će biti proslavljena i u nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke. Središnje euharistijsko slavlje u 11 sati u crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Mise su toga dana u crkvi na otvorenom i u 6, 7:30, 9, 16, 18 i 20 sati.

Molve

U Marijinom svetištu u 7 i 9 sati misu kod zavjetne kapelice predslavi o. Miljenko Hontić, provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. U 10 sati kreće procesija s čudotvornim kipom Majke Božje Molvarske, u 11 sati misno slavlje predvodi varaždinski biskup Bože Radoš, u 16 sati je blagoslov djece i roditelja, u 19 sati je zahvala za primljene milosti, a u 20 sati euharistijsko klanjanje u zajedništvu s Marijom i molitva za zdravlje.

Oštarije

U svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama jutarnje mise su u 7 i 9 sati. Svečanu misu u 11 sati slavi župnik Plaškog i Saborskog don Željko Kuten, a misu u 18 sati čuvar oštarskog svetišta i župnik Oštarija i Cerovnika Mario Vazgeč.

Pag

U ponedjeljak, 15. kolovoza godine svečano će se proslaviti Vela Stomorina, svetkovina Blažene Djevice Marije u Gradu Pagu. Svečano slavlje započeti će u nedjelju,14. kolovoza 2022. godine u svetištu Majke Božje od Staroga Grada, gdje će se od 21:00 do 06:00 sati ujutro održat cijelonoćno bdijenje pred Presvetim sakramentom.

Na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, održati će se nekoliko svečanih misnih slavlja: u 6 i u 8 sati u svetištu Majke Božje od Staroga Grada, u 8 sati i u samostanu Svete Margarite. Zbornoj crkvi Marijinog Uznesenja su u 9 i 10.30.

U 18:00 sati u svetištu Majke Božje od Staroga Grada započeti će svečana procesija kojom će se, tradicionalno na rukama vjernika, kip Majke Božje od Staroga Grada prenijeti u Zbornu crkvu Marijinog Uznesenja u gradu Pagu. Nakon što procesija s kipom Majke Božje od Staroga Grada stigne u Zbornu crkvu Marijinog Uznesenja misno slavlje s početkom u 19 sati će predvodit će mons. Milan Zgrablić, zadarski nadbiskup koadjutor.

Postranje

Župa Velike Gospe u Postranju slavi svetkovinu svoje nebeske zaštitnice. Svečano euharistijsko slavlje u 10 sati predvodit će dubrovački biskup Roko Glasnović. Mise će biti slavljene i u 7 i 19 sati.

Rijeka – Trsat

Hodočasničku misu u 10 sati predvodi provincijal Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto, a središnju misu u 18:30 riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić. U crkvi pak Uznesenja Blažene Djevice Marije – Assunta – misu u 10 sati predvodit će mons. Nikola Uravić.

Remete

U Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije misno slavlje u 18 sati predvodit će zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. Mise su još u 6, 7:30, 9 i 10:30.

Senj

Uznesenje BDM patron je istoimene župe i starog biskupskog središta Senja. Misu na svetkovinu u 19 sati predslavi riječki nadbiskup Ivan Devčić, u suslavlju senjskog župnika dr. Richarda Pavlića i svećenika Senjskoga dekanata.

Sinj

U svetištu Gospe Sinjske mise su u 4, 5, 6, 7, 8, 15, 16, 18 i 21 sat. Zornicu u 4 sata predvodi župnik fra Antonio Mravak. Misom na Gradu u 7 sati predsjeda fra Perica Maslać. U 9:30 je procesija i misa na Trgu dr. Franje Tuđmana. Misu predvodi splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša. Misnim slavljem na Trgu dr. Franje Tuđmana u 18 sati predsjeda provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše. Ispovijed je od 3 ujutro do 12:30 te od 14:30 do 21:30.

Starigrad – Paklenica

Svetkovina Velike Gospe svečano će biti proslavljena i u svetištu na Rujanu, u Župi sv. Jurja mučenika, Starigrad – Paklenica. Svečanu euharistiju u 10:30 predvodit će zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Stenjevec

Zagrebačka Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Stenjevcu svetkovinu Velike Gospe proslavit će misama u 6, 7:30, 9, 11 i 18 sati. Misu u 11 sati predslavit će konventualac fra Ivan Karlić, a onu u 18 sati rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu preč. Željko Faltak.

Voćin

U Svetištu Gospe Voćinske središnje euharistijsko slavlje u 11 sati predvodit će požeški biskup Antun Škvorčević.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:Miro Bulj/FB

Izvorni autor: vpp/narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.