HORVATINČIĆ ide u zatvor: Županijski sud potvrdio zatvorsku kaznu od gotovo pet godina

04.12.2019. 15:31:00

Županijski sud u Zadru potvrdio je kaznu od četiri godine i 10 mjeseci zatvora Tomislavu Horvatinčiću (71), javlja Novi list. Horvatinčić je osuđen zbog izazivanja tragične pomorske nesreće iz kolovoza 2011. u kojoj je poginuo talijanski bračni par Salpietro.

Protiv Horvatinčića su se vodila i dva postupka ranije. Sutkinja Maja Šupe ga je 2015. osudila na uvjetnu kaznu, a 2017. oslobodila krivnje za smrt dvoje ljudi. Horvatinčić se tada branio tvrdnjom o sinkopi, koju je navodno doživio u trenutku sudara, zbog čega nije bio pri svijesti. Dvije presude su srušene, a treće suđenje Horvatinčiću počelo je u listopadu prošle godine.

Treća presuda bila je upitna zbog promjene Kaznenog zakona. Prema njemu se Horvatinčiću trebalo suditi na Županijskom, a ne na Općinskom sudu.

Zbog promjene Kaznenog zakona i pooštrenja kazni, niži sud navodno nije smio voditi postupak jer se Horvatinčić tereti za kazneno djelo izazivanja smrtne nesreće za koje je zakonskim promjenama od 1. siječnja ove godine kazna povišena na 15 godina. Općinski sudovi su po novome nadležni za nedjela do 12 godina.

Pravni stručnjaci su upozoravali da je i sucima nejasno drži li vodu priziv nadležnosti jer se Horvatinčiću sudilo za tragediju iz 2011. godine prema starom Kaznenom zakonu, onom još iz 1997. godine koji predviđa sankciju od tri do 10 godina zatvora. Ovom odlukom zadarskog suda dilema je riješena, i Horvatinčić ide u zatvor.

Podsjetimo, Horvatinčić je u kolovozu 2011. godine usmrtio bračni par i nautičare Salpietro kada je svojim gliserom gotovo prepolovio njihovu jedrilicu.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.