HOS-ovci su ipak bili dio protokola i došli su na poziv Zadarske županije?

22.01.2021. 16:37:00

Večernji list u petak piše da je u posjedu popisa uzvanika za službeni protokol na obilježavanju 28. obljetnice VRO Maslenica u Zadru. Prema popisu koji je izrađen u Excel tablici i kojeg je izrađivao organizator događaja, a to je Zadarska županija, dvojica pripadnika HOS-a ipak su bili predviđeni sudionici komemoracije.

Konkretno, riječ je o Elvisu Čulini i Anti Barabi Knezu, a obojicu su nosila obilježja s natpisima 'Za dom spremni'. Ovaj popis važan je utoliko što su se tijekom dana pojavljivale oprečne informacije oko toga jesu li spomenuti HOS-ovci bili ili trebali biti dio službenog protokola.

Sam Knez medijima je u petak ujutro kazao kako su službeno pozvani od strane županije odnosno župana Božidara Longina. "Službeno smo u protokolu kao svaka druga udruga iz Domovinskog rata. Rečeno nam je, ako smo u protokolu, da idemo na polaganje vijenaca. Gospodin predsjednik, ako nije dostojan doći među branitelje i pokloniti se žrtvama Maslenice i drugih vojno-redarstvenih akcija, ne mora doći", kazao je Ante Baraba Knez.

Međutim župan Longin je kazao kako "oni nisu bili u protokolu, došli su sa strane".

Oglasio se i ministar Mario Banožić kazavši kako HOS-ovci nisu bili dio protokola. "Predsjednik ima ovlasti da izda zapovijed načelniku Glavnog stožera i on je to sada napravio. On ima ovlasti i ja tu nemam što zapovijedati. Koliko ja znam, ti ljudi nisu bili dio službenog protokola. Iz svake udruge bio je pozvan jedan predstavnik", naglasio je ministar.

Nakon što je otkriveno da u službenom protokolu sudjeluju osobe koje na sebi imaju pozdrav 'Za dom spremni', predsjednik Republike otkazao je sudjelovanje u programu. Isto tako, prema zapovijedi predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika, nakon prvog dijela svečanosti iz programa obilježavanja povukli su se načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i svi vojni zapovjednici", priopćeno je s Pantovčaka. 

Dnevnik neslužbeno doznaje kako je ovaj popis Zadarska županija izradila u suradnji s Ministarstvom branitelja.

Izvor: Direktno.hr/Foto:FaH

Izvorni autor: bkk/Petra Maretić Žonja/Večernji list

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.