Hrabar istup oca poginulog vojnika šokirao Rusiju: ‘Putine, izdajico! FSB? Neka dođu po mene‘

27.11.2022. 16:32:00

Kap koja je prelila čašu“ za potresenog oca bio je Putinov lažni sastanak s navodnim majkama vojnika koji su izgubili živote na bojišnici u Ukrajini

Dimitrij Škrebec, ožalošćeni ruski otac koji je izgubio sina tijekom rata u Ukrajini optužio je Vladimira Putina da je izdao Rusiju zbog ubojstva otprilike 100.000 vojnika. Smatra da je njegov sin poginuo zbog nesposobnosti i kršenja pravila od strane ruskog predsjednika i njegovih zapovjednika, a istovremeno je izazvao i rusku tajnu službu da ga uhite jer je javno rekao da ga je Putin izdao.

Izgubio je 20-godišnjeg sina Jegora, koji je bio ‘Moskvi‘, kultnom ruskom brodu kojie je potonuo 14. travnja nakon što je pogođen tijekom ukrajinskog raketnog napada.

Jegor je bio jedan od 17 vojnika za koje su ruski dužnosnici priznali da su poginuli, nakon čega je Putin otpustio zapovjednika flote Igora Osipova. Otac je mjesecima zahtijevao razgovor sa zapovjednicima oko potonuća, jer je predsjednik obećao da se u sukobe neće slati ročnici, mladići na odsluženju vojnog roka.

Kap koja je prelila čašu“ za potresenog oca bio je Putinov lažni sastanak s navodnim majkama vojnika koji su izgubili živote na bojišnici u Ukrajini. Sastanak je održan ranije ovog tjedna, a grupa s kojom se Putin susreo sastojala se od lojalnih dužnosnika i stranačkih pristalica. Jedna od ‘majki‘ bila je Nadežda Uzanova iz Abakana, koja se prethodno pojavila pjevajući rusku nacionalnu himnu na Crvenom trgu nakon što su nezakonito anektirana područja Ukrajine.
image

Jegor Škrebec

 Foto: Not Supplied/Willwest News 

Škrebec na društvenim mrežama se obrušio na Putina za kojeg tvrdi da izbjegava roditelje koji su doista pretrpjeli neizrecivu tugu u ratu usred gubitka svojih sinova.

- Gospodine predsjedniče, dopustite mi da vas upoznam s majkama i očevima poginulih vojnika i mornara. Niste vidjeli prave majke i očeve! Zašto priređujete ovu jeftinu predstavu? – upitao je i nadodao kako Putin više nije njegov predsjednik i da ga smatra licemjerom i izdajnikom domovine.

Izazvao je i predstavnike ruske tajne službe da reagiraju, a tražio je i da se članovi ruskog vojnog vodstva pojave na televiziji kako bi se suočili s roditeljima poginulih.

- Vjerujte mi, bio bi to nezaboravan prizor. Ne razmišljam o susretu s predsjednikom, nije ga briga za nas - ljude koji mu žele prenijeti stvarnost situacije, objavio je Škrebec i istaknuo kako čeka dostojnu osobu za koju na sljedećim izborima može dati svoj glas.

image

Jegor Škrebec sa suborcima

 Foto: Not Supplied/Willwest News 

Govorio je i protiv novih drakonskih zakona koji stupaju na snagu 1. prosinca, a kojima se želi spriječiti gotovo sva javna rasprava o ratu i raspoređivanju ruskih snaga. To će spriječiti Vijeće majki, novu organizaciju koju su stvorile majke vojnika poslanih na bojišnicu, da javno zahtijevaju povratak svojih loše obučenih i opremljenih sinova i supruga iz ratne zone.

Organizaciju i kampanju vodi Olga Cukanova iz Samare, koja je izgubila sina nakon što je mobiliziran. Otkrila je kako su majke suočene s nametljivim nadzorom Putinovih špijuna zbog protivljenja ratu.

- Novi zakoni zabranit će nama, majkama i suprugama da govorimo o svim kršenjima koja se tiču ​​mobiliziranih vojnika i ročnika, stoji u priopćenju Vijeća.

Boji se da sami borci, kao ni njihova obitelj neće moći tražiti da se poštuju prava na odgovarajuću opremu i opskrbljenost svime što je potrebno. Na taj način svi zločini poput krađe, nemara i prepuštanja vojnika njihovoj sudbini mogu proći nekažnjeno i skriveno od naroda zbog činjenice da će zakonom biti zabranjeno raspravljati o njima.

Nazvala je Putina kukavicom koji nije uspio upoznati prave majke na koje je rat osobno utjecao, a korisnički račun Vijeća je ubrzo blokiran na društvenim mrežama kako bi se cenzurirala organizacija koja je vodila prosvjede zbog lažne mobilizacijske kampanje i korištenja njihove obitelji kao topovskog mesa.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:East2west News/Willwest News

Izvorni autor: Laura Vidović

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.