HRABRA MARIANA Ukrajina slavi liječnicu iz Azovstala: Prije četiri dana je puštena iz zatočeništva, a danas je rodila!

25.09.2022. 19:20:00

Liječnica je bila među više od 200 oslobođenih ukrajinskih ratnih zarobljenika

Ukrajinska vojna liječnica Mariana Mamonova, koja je prije nekoliko dana oslobođena iz ruskog zarobljeništva, rodila je kćer, objavili su u nedjelju ukrajinski mediji. Stanje majke i djeteta liječnici ocjenjuju kao "dobro", piše TVP World.

Mamonova je zarobljena početkom travnja u notornoj čeličani Azovstal u Mariupolju. Bila je zatočena u logoru u Olenivki, mjestu na istoku Ukrajine koje pod ruskom kontrolom. Taj kamp je nedavno potresla i stražna eksplozija u kojoj je poginulo nekoliko desetaka zarobljenika, a Rusija i Ukrajina za tu tragediju međusobno se krive.

Trudna Mariana postala je jedan od simbola ukrajinskog otpora i malo je reći da su svi u Kijevu bili nemalo iznenađeni kada je na razmjeni zarobljenika iz autobusa izašla trudna mlada djevojka.

Njezin suprug Vasilij saznao je da će postati otac dok je Mariana bila na bojištu. Trudnica je bila smještena u ćeliji s još 20 ljudi i u početku je morala spavati na podu.

- Kada nam je rekla da je trudna, odmah su joj svi pokušali pomoći, dali su joj hranu i pobrinuli se da ima svježi zrak - rekla je za BBC druga zatvorenica Ana Voroševa, koja je oslobođena u srpnju. Kasnije je Mariana premještena u manju sobu s manje zatvorenika. Isprva se nadala da će biti puštena u sklopu razmjene zarobljenika, no kako je vrijeme odmicalo postajala je sve zabrinutija da će roditi u logoru.

Mamonova bila je među više od 200 oslobođenih ukrajinskih ratnih zarobljenika koje je Ukrajina 21. rujna uspjela razmijeniti za 55 ruskih vojnika i bliskog saveznika Vladimira PutinaViktora Medvedčuka. General Kirilo Budanov, načelnik Obavještajne službe obrane Ukrajine, izvijestio je da su neki od zarobljenika oslobođenih iz ruskog zarobljeništva bili brutalno mučeni.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:screenshot

Izvorni autor: Lovro Belošević

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.