HREJTING: HDZ na vrhu, Možemo sve bliži SDP-u, Most stabilan, veliki pad Domovinskog pokreta

20.09.2021. 20:01:00

ISTRAŽIVANJE POPULARNOSTI STRANAKA

Pet dana nakon početka jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora, u Dnevniku HRT-a objavljen je prvi jesenski HRejting. Istraživanje je provedeno od 15. do 18. rujna na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka za rejting stranaka je +/- 2,95 posto, a pouzdanost istraživanja čak 95 posto.

Najprije, HDZ-u koji trenutačno uživa 27,1 posto biračke potpore. Točno 10 posto manje ima drugoplasirani SDP (17,1 posto). Iako je njegovih 17 posto vjerojatno bolje od onoga što sami očekuju, zaostatak Možemo! od samo jedan posto (16,1 posto) upućuje na to da bi SDP već u listopadu, ne dovede li se brzo u nekakav red, mogao ostati bez epiteta "najjača oporbena stranka".

Trenutačno četvrti i zadnji koji još može računati na saborske mandate jest Most s potporom od 8,5 posto.

Stranke okupljene oko Škorina Domovinskog pokreta na posljednjim su parlamentarnim izborima osvojile 16 mandata, a da su sad izbori, Domovinski bi pokret hrvatski parlament gledao samo na televiziji, komentira HRT. Trenutačno su ispod četiri posto (3,9 posto). Kad bi se svim ostalim strankama pribrojila čak i maksimalna statistička pogreška HRejtinga, vjerojatnost za prelazak izbornog praga im je nula. Takvih je čak 11.

"HDZ je od ožujka gotovo ukopan na 27 posto. Malo se diže, malo spušta, a to malo se redovito mjeri u promilima (-0,19 posto). Zadovoljan može biti i SDP. S obzirom na nered i rasulo kojemu svakodnevno svjedočimo, ta je stranka u pola godine prema HRejtingu pala samo oko 1 i pol posto (-1,63 posto). Ali je zato dvostruko ojačao Možemo. U šest mjeseci narasli su za gotovo 7,5 posto (+7,41 posto). Sa 8,71 u ožujku došli su do 16,12 posto ovaj mjesec. Na drugoj strani političkog spektra, Most ipak nije toliko ili, točnije, nije uopće profitirao od rasula i nereda u Domovinskom pokretu. Istina, vratili su se na četvrtu poziciju, ali su u odnosu na ožujak narasli samo jedan posto (+1,03 posto). Spomenuto rasulo, nered, svađe i objede koje su ovo ljeto iznosili u javnost, Domovinskom su pokretu na početku jeseni priskrbili titulu najvećeg gubitnika hrvatske političke scene. U odnosu na ožujak popularnost se te stranke kod birača prepolovila (-4,24). Bili su na više od osam posto (8,11 posto), a pali su ispod četiri (3,87 posto)", javlja HRT. 

Izvor: Direktno.hr/Foto:HRT

Izvorni autor: js/Direktno.hr/HRT-dnevnik

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.