Hrvat sarkastičnim pitanjem pokrenuo lavinu: 'Srbija ne odustaje od svojih ciljeva iz 90-ih'

10.07.2024. 09:54:00

'NIKAD NE ZNAŠ...'

Od početka iduće godine u Hrvatsku se vraća obvezni vojni rok. Mladi su među sobom podijeljenog mišljenja oko ove teme.

Tako se na Redditu našlo pitanje usmjereno pobornicima vojnog roka. "Protiv koga to RH namjerava ratovati/braniti se u sljedećih nekoliko godina/desetljeća? Hvala", upitao je korisnik na što se nastavila žustra rasprava. "Nikad ne znaš, stvari se doslovno mogu promijeniti preko noći. Recimo 1990. u Zagrebu se održala Eurovizija, a Zimske olimpijske u Sarajevu 1984. Koliko je ljudi tada znalo ili pretpostavljalo što će se dogoditi?", upitao se pa nastavio.

"Ako je barem djelomično vjerovati medijima, Srbija nije odustajala od svojih ciljeva iz 90-ih, vidi njihovo djelovanje u Crnoj Gori i BiH. A ako i dođe do rata, može se računati na masovnu mobilizaciju i zatvaranje granica. Pa u tom pogledu vojni rok ne utječe na sudjelovanje u ratu, a ako bude kvalitetno sproveden, trebao bi povećati šanse za preživljavanje. A nemoj zanemariti da dobro organizirana država, vojska i vojno obučeni građani djeluju obeshrabrujuće na potencijalne agresore", kazao je.

"Nije stvar u ratovanju, nego današnji klinci trebaju malo očvrsnuti", "Mislim da ti pitanje nije dobro usmjereno. HR kao članica NATO saveza ima pravo na zaštitu, ali od nje se očekuje da bude u mogućnosti i doprinijeti obrani drugih članica. Do nedavno se toleriralo neulagajne u vojnu spremnost, ali sada to više nije tako. Nemamo para za profesionalnu vojsku pa tu dužnost moramo ispoštovati na ovaj način", neki su od komentara. 

'Kod kuće se ne uče osnovne stvari, npr. da je šminkanje za žene'

Na tome nisu stali. "Iskreno, bolje je biti donekle spremam jer smo vidjeli da se rat može dogoditi i u Europi u 21. stoljeću. Trebalo bi više izdvajati za obranu i vojsku. Pogledajmo Fince i njihovu pripremu i vojsku", "Ajme koliko plakanja oko dizanja ujutro i malo discipline. Ako bude rata neće nitko gledati jesi li obavio vojni rok ili nisi, svejedno ideš na prvu crtu. Prije ćeš umrijeti ako nemaš pojma i nisi u kondiciji. Dobro je svašta naučiti. Nećeš umrijeti ako odvojiš par mjeseci na vojsku. Današnji klinci su baš mimoze", pisali su korisnici Reddita.

"Služenje vojnog roka ne znači nužno da se planira rat. Pa u Austriji je služenje obavezno, a od 2. svjetskog rata nisu bili ni s kim u sukobu. Više je stvar da se balavurdija malo nekog reda nauči jer izgleda da kod kuće ne nauče osnovne stvari tipa da se pospremi krevet, roba drži složena uredna i da mamica neće na žlicu hraniti malog krkana koji je punoljetan i da je šminkanje namijenjeno ženskom spolu, a ne da da lik nanosi sjenilo, puder i kreme za noć kreme za dan...", poručio je korisnik Reddita.

No, nisu svi komentari bili poticajni. "Ne može vojska napraviti ono što su roditelji dužni napravit u prvih 18 godina života. Tri mjeseca vojske neće imati apsolutno nikakav efekt jer nakon tri mjeseca si odradio svoje i vraćaš se starim navikama", "Ovo je najgora od svih populističkih mjera koje je smislila ova vlada. Djecu u najboljim godinama izdvojit iz normalnog života da bi neki 'general' s kupljenom diplomom iz Travnika nad njima trenirao strogoču", neki su od komentara.

Evo u kojim će se vojnarnama mogao vojni rok obnašati

Podsjetimo, u ovom trenutku u Ministarstvu obrane (MORH) radi se punom parom na izmjenama Zakona o obrani i zakona o službi u Oružanim snagama te pratećim pravilnicima koji će biti temelj za to da već od početka sljedeće godine prvi ročnici koji će morati obvezno služiti vojni rok krenu na obuku. Još uvijek nije odlučeno hoće li vojni rok trajati dva ili tri mjeseca.

Ako bi se išlo na prvu varijantu onda bi ročnici dobili samo temeljnu pješadijsku obuku, a ako bi vojni rok trajao tri mjeseca onda bi se tijekom trećeg mjeseca ročnici slali na neki oblik specijalističke obuke u kopnenoj vojsci, zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani ili mornarici. Kako se može doznati u MORH-u, obuka ročnika odvijat će se u vojarnama u Požegi, Sinju i Kninu. Svake godine između 17.000 i 18.000 muškaraca postaju punoljetni. Naravno, neće svi oni ići na obuku. Jedan manji dio njih neće proći liječnički pregled.

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: jg/h/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.