Hrvat se zgrozio kada je vidio što Srbi stavljaju na YouTube: ‘Prijavio sam i ništa’

22.11.2023. 22:55:00

'ČISTA PROPAGANDA'

Na popularnom subredditu “Hrvatska” osvanula je objava koja je zgrozila mnoge korisnike ove društvene mreže, piše Dnevno.hr.

Naime, jedan je korisnik ove društvene mreže, tražeći snimke bitke za Vukovar i utipkavši u tražilicu “battle of Vukovar”, naišao na video koji ga je zaprepastio.

Uz objavu je stavio snimku zaslona s YouTube-a na kojoj se vidi objavljen video naslovljen “Vukovar – Serbian soldiers capture town rebels”, u prijevodu “Vukovar – Srpski vojnici zarobili gradske pobunjenike”. Ovaj naslov je posebno uvredljiv jer sugerira da su Hrvati koji su poginuli u Vukovaru bili pobunjenici.

Foto: Screenshot/Reddit
‘Ubojice i kasapi’

Radi se o propagandnoj snimci koja prikazuje postrojbe JNA kako Hrvate nakon pada Vukovara optužuju da su “Klali svoje komšije” te prozivaju zatočenike i prijete im.

Na snimci se vidi kako su srpski novinari ispitivali hrvatske ratne zarobljenike kao da su zločinci te im nametali razne optužbe pod okriljem upitnih svjedočanstava četničkih snaga. U jednom trenutku srpski novinar upita zapovjednika JNA “Svi oni kažu da su nevini. Vi ste bili ovdje, što vi kažete?”, a bradati čovjek sa zvijezdom petokrakom na šljemu mu odgovara:

“Laž, obična laž. To su ubojice i kasapi. Lezite dolje! Nemam što više s vama razgovarati”, odgovorio je. Nakon toga jedan je Srbin stao pred kameru i rekao da zna jednog zatočenog Hrvata:

“Kako ga ne bih znao, pogledajte kako sam mu zamku namjestio. Zamalo me pogodio. Triput je tamo iz onog bunkera pucao. Imao je veliko slovo U. Onaj majmun tamo!”, uzviknuo je srpski vojnik i pokazao na Hrvata.

‘To je propaganda i trebalo bi ukloniti’

Očito je da se radi o propagandnom sadržaju kojeg su snimale srpske snage, no Hrvat koji je ukazao na postojanje ovog videa kaže da YouTube nije reagirao, iako ga je on prijavio.

“Zašto yt ne briše ovakve propagandne naslove i kanale. Prijavio sam i ništa”, napisao je korisnik koji je izradio objavu, a na njegov upit stiglo je mnogo komentara.

“Pogledao sam ga i da, ima titlove na engleskom koji pričaju upravo ove gluposti o masakriranim Srbima itd. To je propaganda i trebalo bi ukloniti, slažem se”, napisao je jedan korisnik. “Cijeli video i cijeli kanal je jasno i glasno propagandan. Ne vidim neke disclaimere”, napisao je drugi.

“Iz njihove perspektive Hrvati će uvijek bit separatisti i razbijači zajedničke države”, napisao je još jedan korisnik Reddita, na što je dobio velik broj uzvratnih komentara.

Neki su ukazali kako video nije dovoljno utjecajan da bi se uklonio s YouTubea:

“Koje je pravilo platforme prekršeno ovakvim videima? Ako to možeš ukazat u svojoj prijavi, veća je vjerojatnost da će skinut.

Na stranu pravila, nisam za cenzuru, svi trebaju imati pravo ispričati svoju stranu priče, koliko god nama srpska strana bila suluda, i oni imaju pravo na slobodu iznošenja mišljenja.”

Izvor: Dnevno.hr/Foto: Dnevno.hr/Screenshot/YouTube

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/I.G.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.