Hrvati doživjeli šok nakon šopinga u Trstu: ‘Na izlasku iz trgovine dočekali su nas karabinjeri’

01.10.2020. 08:07:00

‘Na izlasku iz trgovačkog centra zaustavili su nas karabinjeri. Tražili su dokumente, otpratili nas do automobila, te na kraju tražili test za Covid-19. Nismo ga imali i platili smo nekoliko stotina eura kazne’, ispričao je jedan Puljanin

Neugodno iznenađenje doživjelo je ovih dana nekoliko Istrana koji su išli u šoping u Trst, a njihov slučaj ujedno je upozorenje i ostalim građanima Hrvatske koji planiraju u Italiju u vrijeme pandemije koronavirusa.

Glas Istre piše kako se do Italije dolazi bez problema, jer Slovenci i prije najnovije odluke da se Istranima (i ostalima uz granicu) dopusti slobodan ulazak – uglavnom nisu revno kontrolirali tko prelazi granicu. Međutim, nakon prelaska u Italiju slijede problemi.

Ne isplati se raditi test samo radi šopinga

Primjerice, ako vas na ulazu ili prilikom izlaska iz popularnog trgovačkog centra Montedoro u Muggiji, nadomak Trstu, zaustavi policija i evidentira, te zatraži test na koronavirus ne stariji od 72 sata, u slučaju da ga nemate slijedi kazna. Iskusili su to ovih dana i neki Puljani.

“Na izlasku iz Montedora, nakon obavljene kupovine, vraćali smo se prema automobilu s vrećicama u rukama. Zaustavili su nas karabinjeri. Tražili su dokumente, otpratili nas do automobila, te na kraju tražili test za Covid-19. Nismo ga imali i platili smo nekoliko stotina eura kazne”, kazao je “kažnjeni” Puljanin za Glas Istre.

Umjesto uštede, zbog čega mnogi Istrijani idu u Italiju, ovaj šoping ga je, kaže, koštao puno više nego kod kuće. A ako bi se test na Covid-19 radio samo radi odlaska u Trst u šoping, tada se ne bi ni isplatilo putovati.

‘Nemojte se igrati jer ćete platiti kaznu’

Svoje iskustvo Glasu Istre opisala je i jedna sugovornica koja je iz drugog razloga napravila test na Covid-19 pa je to odlučila iskoristiti da sa suprugom ode u nabavku namirnica u Italiju.

“Suprug i ja smo bili u Italiji prije dva tjedna. Imali smo test, jer nam je prijatelj bio zaražen. Bili smo u diskontima i u centru Trsta. Zaustavljali su kod zadnjih semafora iz grada, nakon muzeja, tako da to nisi mogao izbjeći. Nas nisu zaustavili jer je policajac gledao u suprotnu stranu. Da je vidio tablice iz Hrvatske pitanje je što bi bilo. Za nazad ih nije bilo do stare talijanske granice. Tamo su stalno, moraš se zaustaviti. Nemojte se igrati jer ćete platiti kaznu. Ako imate 500 eura viška, onda idite”, kazala je.

Glas Istre doznaje da se u Italiji, u slučaju da nemate potvrdu o testiranju na Covid-19, plaća kazna u iznosu od 400 eura po osobi, a usto vas karabinjeri odvedu na testiranje. Ako je test pozitivan, tada se plaća dodatna kazna zbog ugrožavanja zdravlja drugih građana.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:pixabay

Izvorni autor: Glas Istre

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.