Hrvatska 2011. dodijelila u Zadru stan oficiru JNA

05.09.2019. 20:25:00

Umirovljeni pukovnik već posjeduje stanove u Banjoj Luci i Beogradu

Kada ne bi postojali dokumenti koji to zorno dokazuju, nikada ne biste povjerovali kako hrvatska država dodjeljuje stanove oficirima JNA koji se dovode u vezu s razaranjima i zločinima u Hrvatskoj početkom 90-ih.

Slučaj umirovljenog pukovnika Dušana Radakovića koji živi u Banjoj Luci u naselju Česma u Moskovskoj bb pokazuje da Hrvatska 2011. dodjeljuje stan pripadniku okupatorske vojske, i to na temelju krivotvorene i lažne izjave. Da stvar bude apsurdnija, Radaković je bio pomoćnik zapovjednika u 105. lovačko-bombarderskom puku JNA u Udbini i bio je dežuran upravo na dan 7. listopada 1991. kada je, podsjetimo, zrakoplov JNA raketirao Banske dvore u Zagrebu gdje je bilo, a i sada je sjedište Vlade Republike Hrvatske, u pokušaju atentata na prvog čovjeka Hrvatske Franju Tuđmana, tadašnjeg predsjednika Predsjedništva bivše države Stipu Mesića i premijera Jugoslavije Antu Markovića radi potpunog uništenja političkog vodstva Hrvatske i sloma borbenog morala Hrvata - kako je tada objašnjen motiv raketiranja.

Pođimo redom. Radaković je u Srbiji 2008. kao pripadnik 30. Kadrovskog centra Vojske Jugoslavije dobio stan od 93 četvorna metra u beogradskom naselju Bežanijska kosa. Potom je 2011. od Hrvatske u Zadru zatražio stan na korištenje, a poslije i na pravo otkupa jer je nekada imao vojni stan u Zadru i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje dodjeljuje mu stan jer je priložio izjavu ovjerenu pod kaznenom odgovornošću kako on nije dobio drugi stan na teritoriju država nastalih nakon raspada Jugoslavije.

Dobar poznavatelj detalja ovog slučaja koji je zamolio za anonimnost tvrdi kako je na taj način prevario Hrvatsku koja mu je dala stan u Zadru koji je otkupio za mali novac i upisao se u gruntovnici kao vlasnik.

Lažna izjava

- Zaključak je da je Hrvatska dala pomoćniku zapovjednika 105. aviopuka stan - kaže naš sugovornik i daje nam na uvid dokument, izvadak iz zemljišne knjige Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Zadru iz srpnja ove godine. Ovdje je navedeno kako je Dušan Radaković upisan kao vlasnik trosobnog stana površine nešto manje od 72 četvorna metra u stambenoj zgradi u Ulici bana Josipa Jelačića 16b u Zadru.

Ured u Zadru dobio je omotnicu s dokumentima koji potvrđuju da je Radaković imao stan u Beogradu u vrijeme kada ga je tražio i u Zadru i da ga je otkupio, ali čini se da do sada nije doneseno nikakvo rješenje o poništenju rješenja o dodjeli stana u Zadru.

Zamolili smo Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje komentar na navedene tvrdnje i jesu li uopće točne i od glasnogovornika Ureda državnog tajnika Središnjeg državnog ureda Ivice Preskara ubrzo smo dobili iscrpan odgovor. U odgovoru se navodi kako je uvidom u predmet koji se vodio po zahtjevu za stambeno zbrinjavanje davanjem u najam stana u državnom vlasništvu utvrđeno da je Dušanu Radakoviću 7. travnja 2011. izdana suglasnost za stambeno zbrinjavanje, na temelju koje je s njim, 7. lipnja 2011., sklopljen ugovor o najmu stana.

- U ovom postupku Dušan Radaković i članovi njegove obitelji dali su ovjerenu izjavu pod materijalnom i kaznenom odgovornošću da nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu drugu useljivu obiteljsku kuću ili stan na području Republike Hrvatske i država nastalih raspadom SFRJ i da ju nisu prodali, darovali ili na bilo koji drugi način otuđili nakon 8. listopada 1991., odnosno da nisu stekli pravni položaj zaštićenog najmoprimca. Također, priložili su i dokaze da u svim mjestima prebivališta od 8. listopada 1991. do tada nisu imali u vlasništvu useljivi stambeni objekt u Zadru i Banjoj Luci pa je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, kao prodavatelj, sklopio 16. svibnja 2016. ugovor o kupoprodaji stana s Dušanom Radakovićem, kao kupcem, predmet kojeg je stan u zgradi u Zadru, Bana Josipa Jelačića 16b. I u ovom kupoprodajnom postupku Dušan i Borka Radaković su, sukladno točki V. alineji 11. Odluke o prodaji stanova u vlasništvu RH, dali ovjerenu izjavu pod materijalnom i kaznenom odgovornošću da nemaju u vlasništvu obiteljsku kuću ili stan pogodne za stanovanje u mjestima prebivališta ili boravišta uključivo i mjesto stana koji je predmet prodaje ili ako istu nisu prodali, darovali ili na drugi način otuđili nakon 8. listopada 1991. - pojašnjava u odgovoru glasnogovornik Ivica Preskar dodajući kako su u travnju ove godine od jednog odvjetnika u Beogradu na e-mail Središnjeg državnog ureda dobili dokumente iz kojih proizlazi da je Dušan Radaković od Ministarstva obrane Republike Srbije kupio stan na temelju ugovora o kupoprodaji ovjeren 22. lipnja 2007. Također, iz dostavljene dokumentacije vidljivo je da mu je rješenjem Ministarstva obrane Srbije od 15. travnja 2005. dan u zakup na određeno vrijeme stan u Beogradu, a rješenjem istog tijela od 22. prosinca 2005. dan u zakup na neodređeno vrijeme stan u Beogradu. Ministarstvo obrane je na temelju navedenih rješenja s Dušanom Radakovićem sklopilo ugovor o zakupu na određeno odnosno neodređeno vrijeme.

Slijedi kaznena prijava

- Nastavno na navedeno, Središnji državni ured je 16. travnja ove godine zatražio od Općinskog državnog odvjetništva u Zadru pokretanje postupka mirnog rješenja spora na temelju članka 186.a Zakona o parničnom postupku, a potom i sudski postupak protiv Dušana Radakovića radi poništenja sklopljenog ugovora o kupoprodaji sukladno članku 8. ugovora ili radi njegova raskida i ponovnu uspostavu vlasništva RH. U postupku mirnog rješavanja spora 4. srpnja zaprimljen je dopis Općinskog državnog odvjetništva u Zadru u kojemu se navodi da su Dušan Radaković i njegov odvjetnik dostavili prijedloge za sklapanje izvansudske nagodbe s RH, te je za navedene prijedloge zatraženo mišljenje našeg ureda. Mi se 9. srpnja očitujemo Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru na način da se predmetni ugovor o kupoprodaji raskine s time da se protustranka Dušan Radaković obvezuje vratiti predmetni stan RH do 31. prosinca ove godine, slobodan od osoba i stvari, a da će RH, Središnji državni ured do tog datuma podnijeti zahtjev Ministarstvu financija radi povrata kupoprodajne cijene koju će umanjiti za iznos najma koji bi bio dužan platiti da nije sklopljen ugovor o kupoprodaji. Općinsko državno odvjetništvo Zadar o ovome je obavijestilo odvjetnika Dušana Radakovića i trenutno se čeka povratna informacija odvjetništva u Zadru vezano za prijedlog nagodbe. Zbog svega toga u tijeku je priprema kaznene prijave protiv Dušana Radakovića nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu – zaključuje Ivica Preskar. 

Izvor: Dragovoljac.com/Foto:Dragovoljac.com

Izvorni autor: Miroslav Flego/GS

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.