Hrvatska dobila 747 tisuća od 10 milijuna ubrzanih doza cjepiva

01.04.2021. 20:05:00

Hrvatska će dobiti 747.459 doza od ukupno 10 milijuna doza Pfizer/BioNTechovog cjepiva čija je isporuka ubrzana s četvrtog na drugi kvartal, odnosno do kraja lipnja. Odlučeno je to nakon današnjeg sastanka Odbora stalnih predstavnika u Vijeću EU, koji je pregovarao o raspodjeli.

Usvojen je prijedlog da se 70 posto tih doza podijeli na svih 27 država ravnomjerno, prema broju stanovnika, a 30 posto da se raspodijeli Bugarskoj, Hrvatskoj, Latviji, Estoniji i Slovačkoj, koje su u najvećoj opasnosti da sve više zaostaju u cijepljenju do ljeta jer su najmanje iskoristile svoju opciju za kupnju Pfizer/BioNTechovog cjepiva pri sklapanju ugovora u jesen prošle godine.

Bez ovakvog rješenja, Hrvatsku je čekao scenarij u kojem bi do kraja lipnja mogla procijepiti samo 36 posto građana, daleko manje od prosjeka EU, koji je oko 55 posto. S ovako usvojenom odlukom, odnosno s dodatnih skoro 750 tisuća doza koje će Pfizer isporučiti do kraja lipnja, Hrvatska može srpanj dočekati s 45,29-postotnom procijepljenošću ukupnog stanovništva. To je, prema nekim izvorima, oko 55 posto odraslog stanovništva Hrvatske, prenosi Večernji list.

Izvor: tportal.hr/Foto: Robert Fajt / CROPIX

Izvorni autor: M. Šu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.