Hrvatska dobiva nove osobne: Imat će čip i bit će elektronske

14.05.2020. 14:32:00

Izmijenjena je i dobna granica za izdavanje trajnih osobnih iskaznica - sa 65 na navršenih 70 godina starosti, a mijenja se i sam izgled osobne iskaznice

Vlada u izmjenama Zakona o osobnoj iskaznici (EU) predložila je izmjenu osobnih iskaznica koje će ubuduće imati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice - prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima. 

Izmijenjena je i dobna granica za izdavanje trajnih osobnih iskaznica - sa 65 na navršenih 70 godina starosti, a mijenja se i sam izgled osobne iskaznice. Tako će na prednjoj strani sadržavati dvoslovnu oznaku Republike Hrvatske, otisnutu u negativu u plavom pravokutniku okruženu s 12 žutih zvjezdica, koje simboliziraju EU. 

Osobnom iskaznicom građani će moći pristupiti elektroničkim uslugama te će moći potpisivati dokumente korištenjem mobilnih telefona ili tableta. 

Prijedlog Vlade upućen je u hitnu saborsku proceduru, temeljem Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje.

- Ta je uredba stupila na snagu 1. kolovoza prošle godine, a izravno će se primjenjivati u svim državama članicama od 2. kolovoza 2021. godine - izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- U ovim slučajevima odgovarajuće programsko rješenje za pokretne uređaje, odnosno ID aplikacija, zamijenila bi potpisni certifikat koji je na osobnoj iskaznici. Bitno je naglasiti da korištenje odgovarajućeg programskog rješenja za pokretne uređaje građani neće dodatno plaćati - objasnio je Božinović.

Zakon bi trebao stupit na snagu 2. kolovoza 2021. godine.

Izvor: 24sata/ Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Izvorni autor: Astrid Čada

Autor: