Hrvatska je počela s izdavanjem digitalnih Covid potvrda

01.06.2021. 10:21:00

Hrvatska u utorak započinje izdavati digitalne Covid potvrde. Vlada je donijela odluku o uspostavi nacionalnog sustava za izdavanje tih potvrda, a dogovor o njihovu priznavanju - postignut je s više od deset država. Među njima je i Austrija pa putnici - koji iz Hrvatske putuju u tu zemlju, ne moraju u karantenu, ako su testirani, cijepljeni ili su preboljeli Covid-19, piše HRT.

Osim što će olakšati kretanje građana ova potvrda moći će poslužiti i u druge svrhe u skladu s odlukama Stožera.

Građani mogu zatražiti besplatnu potvrdu u samo nekoliko koraka na portalu e-Građani. Potvrdu je moguće zatražiti i u poslovnicama HZZO-a uz predočenje identifikacijskog dokumenta.

Potvrdu mogu dobiti ljudi koji su cijepljeni cjepivom protiv bolesti Covid-19, odobrenim od strane HALMED-a, zatim oni koji imaju negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa te oni koji su preboljeli Covid-19,  11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa.

Potvrdu koju preuzmete putem portala e-Građani možete spremiti na računalo, isprintati ili poslati putem elektroničke pošte na svoju e-mail adresu. 

EU digitalna Covid potvrda sadrži QR kôd s digitalnim potpisom radi zaštite od krivotvorenja, koji se temelji na ICAO PKI specifikacijama. Pri provjeri potvrde skenira se QR kôd i provjerava digitalni potpis.

EU digitalna Covid potvrda kojom se potvrđuje da je osoba testirana ili je preboljela Covid-19 izdaje se i maloljetnim osobama, dok se EU digitalna Covid potvrda kojom se potvrđuje da je osoba cijepljena izdaje isključivo osobama od 18 godina i starijima.

Više informacija dostupno je ovdje.

Izvor: ig/Direktno.hr/Foto:Grgo Jelavić/PIXSELL (ilustracija)

Izvorni autor: ig/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.