HRVATSKA NEMA MUZEJ POSVEĆEN DJECI RATA? BiH ga ima odavno: Tamo su izložili predmete hrvatske djece

14.02.2023. 14:41:00

SRAMOTA

Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu  danas obilježava šestu godinu svog osnutka, a proslavom rođendana nastavit će se i tjedan dana poslije kada će od 20. do 27. veljače svim posjetiteljima biti osiguran besplatan ulaz. Tom će se prigodom predstaviti nova postavka muzejskih eksponata te održati brojne kreativne radionice koje će biti izvedene u suradnji s Galerijom Manifesto.

U Hrvatskoj koja je pet godina dahtala pod okupacijom i izgarala u ratu, takav muzej ne postoji. Stoga je Sarajevski Muzej ratnog djetinjstva prošle godine otvorio svoja vrata i za eksponate hrvatske djece koja su u najnježnijoj dobi prošla strahote uzbuna, bijega od granatiranja, skloništa i ranjavanja.

Eksponati hrvatske djece u BiH

Suradnica za taj projekt bila je  Ani Galović , autorica knjige o stradavanju vukovarske djece  “Mama, ne vidim nebo” . U kratkom roku Ani je prikupila eksponate i predmete koje su hrvatska djeca sačuvala iz Domovinskog rata – predstavljeni su u BiH.

Foto: Ademir Merić/Mama, ne vidim nebo

Tada smo od nje doznali da u Hrvatskoj ne samo da nema muzeja posvećenog ratnoj djeci, nego teško da će ga ubrzo i biti:

“Sva vrata na koja sam kucala, pred nosom su mi zatvorena. Nekako je za očekivati ​​barem malu zahvalnost što se netko trudi staviti sebe sa strane i činiti nešto za opće dobro, ali nailazim na neku čudnovatu letargiju. Teško mi je pri pomisli da za ratne priče naše djece imaju više sluha npr. u Beču nego u zemlji iz koje te priče potiču. Cilj mi je mijenjati svijet ljudi o toj temi, ali iznad svega – ne dopustiti da ratna sjećanja djece padnu u zaborav.”

Hrvatska do daljnjeg bez muzeja posvećenog djeci iz Domovinskog rata

Ani Galović već je imala izložbu napravljenu prema knjizi “Mama, ne vidim nebo”, ali za nju nije bilo mjesta u vukovarskom Muzeju Domovinskog rata jer nisu imali “zid za slobodnu djecu”. Ta je izložba onda zaživjela u pastoralnom centru sv. Bono i to kao stalni postav. Unatoč činjenici da Hrvatska nema muzej kakav imaju gotovo sve zemlje koje su u nekom trenutku bile obuhvaćene ratom, Galović se s tim ne miri, no za sada – rezultata nema.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Snježana Vučković/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.