HRVATSKA PODRŽALA ČLANSTVO KOSOVA U VIJEĆU EUROPE! Stigla reakcija Srbije, ‘demonstracija sile’: Da nas varate i lažete ubuduće, ne može!’

24.04.2023. 22:39:00

NOVA ODLUKA

Hrvatska je u ponedjeljak podržala članstvo Kosova u Vijeću Europe (VE), na sastanku na kojem je Kosovo dobilo zeleno svjetlo za nastavak integracije u tu europsku organizaciju.

Odbor ministara VE-a je s 33 glasa za, sedam protiv i pet suzdržanih podržao kosovsku aplikaciju i uputio je na glasanje u Parlamentarnu skupštinu te glavne europske organizacije za zaštitu ljudskih prava.

“Mi smo snažno podržali kosovsko članstvo u Vijeću Europe“, izjavio je šef hrvatske diplomacije novinarima, prenosi Dnevno.hr.

Na pitanje o srpskom bojkotu izbora na sjeveru Kosova, Gordan Grlić Radman je kazao kako su izbori „održani sukladno ustavu“ i da su „legitimni“.

„Bojkot nije dobro rješenje, nije dobar model. Ne pridonosi nikakvom rješenju ovog pitanja“, dodao je.

Grlić Radman, koji je sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a, izjavio je da se razgovaralo o situaciji u Ukrajini, Sudanu, uključujući evakuaciju državljana EU-a, migrantskoj krizi u Tunisu i o Moldaviji kojoj će EU pomoći u borbi protiv kibernetičkih napada. Dodao je da su iz Sudana, od ukupno stotinjak hrvatskih državljana, evakuirani „svi koji su htjeli“, uz iznimku jedne osobe za koju misli da je još uvijek na putu.

Grlić Radman se zahvalio na pomoći Europskoj službi za vanjsko djelovanje, švedskom predsjedništvu, europskim veleposlanstvima (francuskom, grčkom itd.) te onima izvan EU-a, poput veleposlanstva Saudijske Arabije.

Što se tiče Tunisa, Grlić Radman je kazao da se situacija u toj zemlji pogoršava i da postoji zabrinutost od novog migrantskog vala.

Reakcija Srbije: Demonstracija sile i poruka Beogradu i Prištini

Odbor ministara VE podržao je odluku da otpočne procedura za prijem Prištine u članstvo te međunarodne organizacije. Veleposlanica Misije Srbije u Vijeću Europe, Aleksandra Đurović, za RTS je rekla da je sama izvanredna sjednica kršenje procedure jer se ona saziva u hitnim situacijama.

Za nju je ovaj sastanak demonstracija sile zemalja Kvinte s Njemačkom na čelu, a dodaje da ishod glasanje nije iznenađenje.

“Želim naglasiti da 13 zemalja nije podržalo odluku koja je bila predstavljena. Želim izdvojiti Mađarsku, ne samo što su glasali protiv, već je i njihov veleposlanik bio jako aktivan u obrani principa međunarodnog prava i isticao je značaj dijaloga”.

Šef srpske diplomacije Ivica Dačić smatra da ova odluka potpuno ruši jedinstvo Vijeća Europe te dovodi u pitanje smisao te organizacije te predstavlja kršenje međunarodnog pravnog poretka.

Prije glasanja, odluku Srbije objasnio je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

“Da nas varate i lažete ubuduće ne može. Čak i u njihovom prijedlogu implementacijskog plana, nije da mi glasamo ovako ili onako, jer nam oni to ne mogu reći, nego da ne radio opstrukciju iza formiranja ZSO. A sada odjednom ne glasamo da glasamo za nešto, a da oni nisu ništa ispunili. Ne da Vučić”, rekao je.

“Nacionalna sramota i nož u leđa Srbiji”

Zastupnik u crnogorskom parlamentu i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević ocijenio je glas Crne Gore za to da Kosovo uđe u Vijeće Europe kao ‘nož u leđa Srbiji’.

“Danas se službena Crna Gora u ostavci na čelu s Dritanom Abazovićem glasujući da Kosovo uđe u Vijeće Europe pridružila onoj Crnoj Gori Mila Đukanovića“, rekao je i dodao da je glas Crne Gore za prijem Kosova ‘nacionalna sramota’.

“Morat ćemo ju ispirati s našeg obraza. Iako su mnogi tvrdili da će se Srbija prva odreći Kosova na ovom glasanju, Srbija je bila protiv. A protiv su bili Azerbejdžan i Gruzija, koji imaju više savjesti i bratskog razumijevanja nego crnogorski kvintaši koji bi se i rođene majke odrekli ako bi im stigao dekret”, smatra Knežević.

Obrušio se i na novoizabranog predsjednika Crne Gore, Jakova Milatovića, rekavši da iz tog razloga groteskno zvuči njegova izjava da bi nakon “Bruxellesa želio posjetiti Beograd”.

“Upravo je službena, a manjinska Crna Gora današnjim glasovanjem odredila iduću Milatovićevu destinaciju, a to je Priština”, rekao je Knežević te dodao da očekuje da se Milatović ogradi ako se ne slaže s današnjim glasanjem o prijemu Kosova u Vijeće Europe.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Snimka zaslona

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.