Hrvatska potpisala pismo namjere o sudjelovanju u fondu za pomoć Ukrajini

14.07.2023. 17:18:00

Hrvatska podržava daljnje napore Europske unije u pomoći Ukrajini, uključujući paket od 50 milijardi eura koji je planiran za razdoblje do 2027. godine, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski ministar financija Marko Primorac, prenosi Telegram.hr.

"Hrvatska je podržala daljnje napore u pomoći Ukrajini, radi se o paketu od 50 milijardi eura", rekao je Primorac nakon sastanka ministara financija država članica Europske unije na kojima je jedna od dominatnih tema bila daljnja pomoć Ukrajini. Riječ je o tehničkoj pomoći.

Planirana isplata sredstava do 2027. godine

Komisija je 20. lipnja predložila paket od 50 milijardi eura pomoći Ukrajini u okviru revizije Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje 2021.-2027. godine. Od tog iznosa, 33 milijarde eura su zajmovi, dok je 17 milijardi eura bespovratna pomoć.

"Radi se o tehničkoj pomoći, ali i o instrumentima koji će omogućiti mobilizaciju kako privatnih, tako i javnih izvora financiranja i kapitala kako bi se u što većoj mjeri pomogla i rekonstrukcija Ukrajine i financirale sve one potrebe koje u ovom trenutku potrebno financirati", dodao je Primorac.

Hrvatska potpisala pismo namjere o sudjelovanju u fondu za pomoć Ukrajini

Hrvatska je u četvrtak nakon sastanka euroskupine potpisala pismo namjere o sudjelovanju u fondu za pomoć Ukrajini. "Iskazali smo interes da zajedno s drugim državama sudjelujemo u tom fondu i nadamo se da će on također pridonijeti pomoći u kontekstu obnove, revitalizacije i financiranja Ukrajine", izjavio je Primorac.

Nadanje u postizanje sporazuma o novim fiskalnim pravilima

Ministar Primorac također je izrazio nadu da će španjolsko predsjedništvo do kraja godine uspjeti zaključiti raspravu među državama članicama i postići sporazum o novim fiskalnim pravilima.

Izvor: Telegram.hr/Foto:screenshot/Marko Primorac

Izvorni autor: PDN/Telegram.hr/Hana Ivković Šimičić/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.