HRVATSKA SE POKLONILA PUTINOVIM HEROJIMA! Obljetnica smrti ruskih novinara koje su pobili ‘martićevci’

01.09.2020. 19:45:00

Kod spomen-obilježja u Panjanima kraj Hrvatske Kostajnice, obilježena je 29. godišnjica pogibije ruskih novinara Viktora Nogina i Genadiya Kurinoja, koje su 1. rujna 1991. ubili pripadnici tzv. Martićeve milicije.

Zašto je Putinovo priznanje važno

Ruski predsjednik Vladimir Putin 2017. godine postumno je Ordenom hrabrosti odlikovao Nogina i Kurinoja što je za Hrvatsku bilo od velikog značaja. Sve do toga trenutka, naime, smrt ruskih novinara tretirala se kao nepoznanica i Hrvatska je od strane Srba bila u kontekstu počinitelja zločina.

Ipak, ispostavilo se da je Rusija shvatila ono što je Hrvatska oduvijek tvrdila: novinare su na cesti zaustavili i u automobilu izrešetali pripadnici Martićeve milicije, a prvi put to se spominje i u izvješću o odlikovanju ruske novinske agencije Tass, gdje se navodi da su ubijeni “od  snaga sigurnosti samoproglašene Republike Srpske Krajine”.

Smrt novinara

Koji sat prije nego što su ubijeni, ruski su novinari u Kostajnici razgovarali s hrvatskim vojnicima, a usprkos njihovom upozorenju da je opasno, krenuli su put Petrinje u komandu bivše JNA. Do tamo nisu stigli jer su u Panjanima upali u zasjedu Martićevih milicajaca, koji su ih izrešetali, a tijela, zajedno s automobilom, zapalili i zakopali u selu Kukuruzari. Sedam mjeseci nakon ubojstva, u prisustvu ruskih diplomata iz Beograda i predstavnika Vojnog suda iz Banja Luke, koji su obavili uviđaj, iskopan je zapaljeni automobil, ali tijela nesretnih novinara nije bilo.

Izvor: PDN/Dnevno.hr/Foto:Dnevno

Izvorni autor: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.