HRVATSKA SE PRIKLJUČILA BORBENOJ SKUPINI! Banožić: ‘Bit će u stanju pripravnosti od 1. siječnja do 30. lipnja 2023.’

18.08.2022. 20:04:00

Ministarstvo obrane izvijestilo je kako je Vlada RH donijela Zaključak u vezi memoranduma koji regulira rad borbene skupine.

Time se daje suglasnost između Ministarstva obrane Češke Republike, Ministarstva obrane Mađarske, ministra nacionalne obrane Republike Poljske i Ministarstva obrane Slovačke Republike o načelima za uspostavu i djelovanje borbene skupine Europske unije koju su osnovale države Višegradske skupine kako bi bila na raspolaganju Europskoj uniji tijekom prve polovice 2023. godine.

Ministar obrane Mario Banožić ističe kako MORH potpisivanjem Note o pristupanju postalo sudionikom ovog Memoranduma o suglasnosti za uspostavu i djelovanje borbene skupine Europske unije, stoji u priopćenju.

“Riječ je o borbenoj skupini Europske unije pod vodstvom Republike Poljske, koja će biti u stanju pripravnosti od 1. siječnja do 30. lipnja 2023. godine, a u kojoj Oružane snage RH sudjeluju s do osam pripadnika. Potpisivanjem ovoga dokumenta osigurali smo okvir za sudjelovanje i uredili odnose sudionika, logističke i druge aktivnosti“, kazao je ministar Banožić.

Dodao je kako Republika Hrvatska sudjelovanjem u borbenoj skupini nastavlja aktivno pridonositi Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske unije te jačanju bilateralnih odnosa s državama sudionicama.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto: MORH/ F. Klen

Izvorni autor: 7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.