Hrvatska slavi Jelenu koja je Amere ‘bacila na koljena’: ‘Bila sam u pustinji 24 sata bez vode’

02.02.2024. 15:56:00

PONOS HRVATSKE

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić susreo se u četvrtak 1. veljače 2024. u Ministarstvu obrane s desetnicom Jelenom Vujić, prvom pripadnicom Hrvatske vojske koja je završila zahtjevnu S.E.R.E. obuku Američkog ratnog zrakoplovstva.

Naime, desetnica Jelena Vujić je tijekom šest mjeseci obuke preživljavanja, izbjegavanja, otpora i izvlačenja u Sjedinjenim Američkim Državama pokazala iznimnu snalažljivost, hrabrost i izdržljivost u suočavanju s najtežim scenarijima preživljavanja u ekstremnim uvjetima, te je na ponos Hrvatske vojske postala jedna od petstotinjak S.E.R.E. specijalista u svijetu. 

“Čestitam Jeleni na izuzetnom postignuću koje svjedoči o visokoj razini spremnosti i obučenosti pripadnica i pripadnika Hrvatske vojske”, poručio je ministar Anušić.

Bila je jedina pripadnica stranih oružanih snaga

Desetnica Jelena Vujić kazala je kako ju je ova ekstremna obuka u Americi naučila pomicanju vlastitih granica: “Samo jedan detalj – u pustinji smo morali izdržati 24 sata bez vode”, istaknula je te dodala kako se veseli prenošenju znanja i iskustava svojim kolegama u Hrvatskoj vojsci.

Obuku je provelo Američko ratno zrakoplovstvo u bazi “Fairchild”, koja se nalazi u saveznoj državi Washington na samoj američko-kanadskoj granici, a provedena je u zabačenim šumskim, planinskim, pustinjskim, tropskim, obalnim, priobalnim i oceanskim uvjetima.

Obuku je započelo 57 polaznika, a 36 ju je uspješno završilo. Desetnica Vujić je bila jedina pripadnica stranih Oružanih snaga, a ostali polaznici bili su pripadnici Američkog ratnog zrakoplovstva. Kandidati su na obuci prolazili sve moguće scenarije preživljavanja u prirodi u svim uvjetima, a instruktori na obuci su iskusni pripadnici Američke vojske.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V./Foto: MORH/J. Kopi

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.