Hrvatska udruga logoraša obilježava obljetnicu raspuštanja logora ‘Muzej’ u Jablanici

27.02.2020. 20:28:00

Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini obilježit će obljetnicu raspuštanja logora “Muzej” u Jablanici u nedjelju, 1. ožujka.

Logor “Muzej” osnovalo je ratno predsjedništvo općine Jablanica u travnju 1993. godine, a kroz njega je u sljedećih godinu dana prošlo 600 logoraša od čega 88 vojno sposobnih, dok su ostalo bili civili.

U logoru su na najgrublji način kršene Ženevske konvencije, logoraši su odvođen na prisilni rad na prvu crtu bojišnice, premlaćivani su i silovani, a osam logoraša je ubijeno.

Logor je raspušten 1. 3. 1994. godine posredstvom Međunarodnog crvenog križa, navodi se u priopćenju. Tužiteljstvo BiH nije podiglo niti jednu optužnicu protiv odgovornih osoba za formiranje logora, dodaje se. Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH organizirat će prijevoz iz Mostara.

Polazak je planiran u 8 sati s Trga hrvatskih velikana (Rondo), u 9:30 logoraši će položiti vijence ispred objekta muzeja, a u 10 sati u crkvi Bezgrješnog Začeća BDM u Jablanici bit će služena sveta misa zadušnica.

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.