Hrvatska uskoro dobiva Rafale, a što će biti s Migovima? ‘Mi imamo tradiciju, nažalost ne i kulturu’

16.12.2023. 19:21:00

Ivan Selak, ugledni borbeni pilot, izražava duboko nezadovoljstvo pristupom Ministarstva obrane (MORH) prema avionima MiG-21, opisujući ga kao “maćehinski” i izrazivši frustraciju zbog, kako tvrdi, nedovoljnog razumijevanja važnosti očuvanja tih zrakoplova kao dijela povijesno-tehničke baštine. Selak, koji je cijelu svoju letačku karijeru proveo na MiG-21, smatra da MORH nije prepoznao značaj tih zrakoplova te iznosi svoje sumnje u donošenje odluke o donaciji MiG-ova civilnim institucijama.

Prema Selakovim riječima, MORH je planirao donirati rashodovane MiG-21 civilnim institucijama kako bi postali muzejski eksponati nakon što novi višenamjenski borbeni avioni Rafale preuzmu svoju ulogu u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu (HRZ). Međutim, Selak izražava svoje ozbiljne sumnje u ovu odluku, tvrdeći da bi bilo moguće produžiti životni vijek barem jednog MiG-a, omogućujući mu da ostane operativan čak i nakon dolaska Rafalea, otkrio je u razgovoru s Hinom.

Selak predlaže da bi MORH trebao razmotriti mogućnost produženja životnog vijeka barem jednog MiG-a, iako priznaje da bi to zahtijevalo značajna financijska ulaganja. On ističe da postoje potencijalni donatori, uključujući poznate sportaše i umjetnike, spremne financirati taj poduhvat kako bi se sačuvala povijest ratnog zrakoplovstva Hrvatske.

FOTO: Ivan Selak/Facebook
Nije zadovoljan

Selak naglašava svoju zabrinutost zbog nedostatka pijeteta prema prizemljenim MiG-ovima, izražavajući strah da bi ti zrakoplovi mogli završiti zaboravljeni na nekom polju: “Oni koji bi trebali imati najviše razumijevanja za heroje Domovinskog rata, njih jednostavno nije briga za očuvanje sjećanja na njih. Bojim se da će i uskoro prizemljeni MiG-ovi ostati zaboravljeni na nekoj blatnoj ledini do njihovog potpunog raspadanja, a neraskidivi su dio naše ne tako davne povijesti”, kaže Selak.

On također predlaže osnivanje muzeja zrakoplovstva u kojem bi se čuvali različiti zrakoplovi, uključujući klipne avione i helikoptere, kako bi se sačuvala cjelokupna zrakoplovna baština zemlje: “Mi imamo tradiciju, nažalost ne i kulturu, za razliku od Slovenaca koji imaju reprezentativni muzej zrakoplovstva. Dakle, eksponate imamo, ali volje i kulture, kao i pijeteta spram kolega koji su na ovim letjelicama ginuli nema”, rekao je Selak.

U svojim riječima, Selak kritizira MORH zbog nedostatka zainteresiranosti za promociju domaće zrakoplovne tradicije i kulture. On ističe potrebu da MORH prepozna značaj očuvanja sjećanja na heroje Domovinskog

Izvor: dnevno.hr/Foto:Facebook

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.