HRVATSKA USPOSTAVLJA BANKU HRANE Višak će u prehrambenom lancu postati važan resurs

12.04.2022. 20:10:00

Time će se pridonijeti i smanjenju utjecaja otpada od hrane na klimatske promjene, a time i ugljičnog otiska, kaže Petir

Godišnje se u Hrvatskoj baci 286 379 tona hrane, dok s druge strane 18,3 % stanovnika Hrvatske živi na rubu siromaštva. Kao odgovor na tu činjenicu Hrvatska će uspostaviti Banku hrane.



Zaključak je to tematske sjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora na kojoj se, osim o uspostavi Banke hrane, provela i rasprava o praćenju, zbrinjavanju i korištenju otpada od hrane.

Govoreći o ciljevima UN-ovog Programa održivog razvoja do 2030. godine, kojima se želi prepoloviti globalne količine otpada od hrane po stanovniku na maloprodajnoj i potrošačkoj razini te smanjiti gubitke hrane duž opskrbnog lanca i lanca proizvodnje hrane, uključujući gubitke u primarnoj proizvodnji, prijevozu i skladištenju, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir podsjetila je da se prema podacima FAO-a u poljoprivredi u Europi izgubi 20 % voća i povrća, 20 % korjenastih kultura i gomolja te 10 % uljanog sjemenja i grahorica, a nakon berbe gubi se dodatnih 5 % voća i povrća te korjenastih kultura i gomolja.

"U primarnoj proizvodnji zbog elementarnih nepogoda i klimatskih promjena svaki ovakav gubitak utječe na smanjenje prihoda poljoprivrednika. Na dodatni gubitak utječu i nepoštene trgovačke prakse i dampinške cijene u prehrambenom sektoru, zbog kojih se proizvodi često prodaju ispod njihove stvarne vrijednosti, a što pridonosi i većem rasipanju hrane", rekla je Petir.

Upozorila je da su nam potrebni odgovarajući zakoni koji će omogućiti da višak u prehrambenom lancu postane resurs, čime bismo pridonijeli i smanjenju utjecaja otpada od hrane na klimatske promjene.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek istaknuo je kako je Vlada RH donijela Plan smanjenja i sprječavanja nastajanja otpada od hrane za razdoblje 2019. - 2022., kojim se nastoji unaprijediti sustav doniranja hrane, smanjiti nastanak otpada od hrane... U 2020. godini donirano je oko 1700 tona hrane, no sustav doniranja potrebno je unaprijediti. U tom smislu Ministarstvo poljoprivrede provodi radionice za donatore i posrednike hranom, unaprijeđen je zakonodavni okvir, izrađeni su vodiči za doniranje hrane, a projekt e-doniranje je u funkciji. Ukupno je registrirano 200 donatorskih profila i više od 128 posrednika u lancu doniranja hrane.

"Kroz reformsku mjeru iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurano je 32 milijuna kuna za unaprjeđenje sustava doniranja hrane. Program potpore za infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane i Banke hrane u idućem će razdoblju biti usvojen na Vladi RH, a istim će se, kako bi se smanjili troškovi koji nastaju u distribuciji hrane, uspostaviti 21 županijski distributivni centar", rekao je Tušek.

Sara Mikrut Vunjak, pomoćnica ravnateljice HAPIH-a kao glavni razlog nastanka otpada od hrane smatra nerazumijevanje rokova trajanja, zbog čega su donijeli smjernice kojima se obrazlaže razlika između pojmova "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do".

Izvor: glas.slavonije.hr/Foto: Pixell

Izvorni autor: Zdenka Rupčić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.