Hrvatska vojska nakon 28 godina ima Pravilnik o vojnim medaljama

25.01.2020. 19:53:00

U Hrvatskoj vojsci nakon 28 godina ustanovljene su vojne medalje za doprinos postignućima u izvršavanju misija ili zadaća u mirnodopskom razdoblju

U okviru obilježavanja 28. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u četvrtak, 16. siječnja 2020. godine u Ministarstvu obrane u Zagrebu održana je svečanost povodom dodjele vojnih medalja istaknutim pripadnicima Hrvatske vojske i pojedincima koji su doprinijeli izvršavanju misija ili zadaća Hrvatske vojske u mirnodopskom razdoblju.

Svečanosti je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima.

Dodjela vojnih medalja praksa je u brojnim vojskama u svijetu, a donošenjem i stupanjem na snagu Pravilnika o vrstama vojnih medalja, uvjetima i postupku njihove dodjele u srpnju 2019., ustanovljeno je 27 vojnih medalja koje dodjeljuju Predsjednik Republike Hrvatske, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, ministar obrane i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga.

U Hrvatskoj vojsci nakon 28 godina ustanovljene su vojne medalje za doprinos postignućima u izvršavanju misija ili zadaća u mirnodopskom razdoblju | Foto: MORH / J. Kopi

Krstičević: Želimo da se hrvatski vojnici osjećaju ponosno i da vide da je njihovo zalaganje i marljiv rad prepoznat

U svom obraćanju ministar Krstičević podsjetio je kako je upravo 2019. godina proglašena Godinom solidarnosti te kako je po prvi put osnovana Zaklada vojne solidarnosti kako bi se financijski pomoglo vojnicima, dočasnicima i časnicima, službenicima i namještenicima u teškim trenutcima.

“Zaklada je od samog osnutka vrlo aktivna i već su dodijeljena znatna financijska sredstva onima kojima je pomoć bila potrebna”, rekao je ministar i dodao kako je hrvatski vojnik mnogo puta pokazao svoju solidarnost, i u ratu i u miru, zemlji i inozemstvu.

“Upravo zato sam ponosan što smo prošle godine, nakon 28 godina od ustrojavanja Hrvatske vojske, prvi put u povijesti donijeli Pravilnik o dodjeli vojnih medalja. Postojeći sustav dodjele državnih odlikovanja ne pokriva trenutne aktivnosti i djelovanje Hrvatske vojske. Odnosno, odlikovanja koja su dodjeljivanja hrvatskim braniteljima tijekom i nakon Domovinskog rata nisu primjenjiva na mlađe generacije hrvatskih vojnika”, objasnio je Krstičević naglasivši kako je ovakva praska, učestala u modernim vojskama u zapadnim državama.

“Hrvatski vojnici ističu se nadprosječnim rezultatima sudjelujući u vježbama, misijama, operacijama potpore miru i drugim aktivnostima. Pokazali su mnogo puta da su ravnopravni pa čak i bolji od vojnika zapadnih vojnih sila. Zato želimo da se, dodjelom ovih vojnih medalja, osjećaju ponosno i da vide da je njihovo zalaganje i marljiv rad prepoznat”, rekao je ministar.

Krstičević: 2020. godina proglašena Godinom ponosa

“Na početku ove godine koju smo, upravo zbog implementacije Pravilnika o vojnim medaljama proglasili Godinom ponosa, započinjemo ovaj proces dodjele medalja. Danas dodjeljujemo pet kategorija medalja pripadnicima Hrvatske vojske i civilima, koji su svoje djelovanje i svoje sposobnosti ugradili u ugled, snagu i prepoznatljivost Hrvatske vojske”, rekao je ministar prisjetivši se junaka moderne Hrvatske vojske, Josipa Briškog.

“Neka i ova Zlatna Domovinska Medalja svjedoči o životu i herojstvu poginulog Josipa koji je istinski radio prema idealima i vrijednostima za koje su se borili i hrvatski branitelji”, kazao je ministar Krstičević te zahvalu uputio i alpinistu i prijatelju Hrvatske vojske, Stipi Božiću.

“Kao što se nesebično stavio u službu Domovini tijekom Domovinskoga rata tako i danas, kao pripadnik Hrvatske gorske službe spašavanja, naš Stipe pruža potporu Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci bilo da se radi o održavanju motivacijskih govora ili predvođenju hodnji naših djelatnika na planinske vrhove”.

Dodjelom vojnih medalja, zaključuje ministar Krstičević, omogućeno je na prigodan način istaknutim pojedincima i institucijama zahvaliti za doprinos u izvršavanju misija i zadaća Hrvatske vojske.

“Snažna Hrvatska vojska naša je misija i ta misija nema alternativu”, poručio je ministar obrane.

U Hrvatskoj vojsci nakon 28 godina ustanovljene su vojne medalje za doprinos postignućima u izvršavanju misija ili zadaća u mirnodopskom razdoblju | Foto: MORH / J. Kopi

Šundov: Neka ove medalje postanu standard kojem će težiti svi pripadnici Hrvatske vojske

General Šundov u ovoj je prigodi čestitao dobitnicima medalja kazavši kako vjeruje da će iste biti dodatna motivacija i izazov drugima za odano i časno služenje domovini.

“Profesionalnost, odlučnost, predanost i domoljublje koje vas krase neka i dalje budu lako prepoznatljivi u vašem radu pri obnašanju budućih dužnosti. Uvjeren sam da ćete upravo vi, pred kojima stoje odgovorne dužnosti u obrambenom sustavu, svoje karijere posvetiti traženju i pronalaženju  adekvatnih odgovora izazovima koji nas očekuju”, poruka je načelnika Glavnog stožera.

U Hrvatskoj vojsci nakon 28 godina ustanovljene su vojne medalje za doprinos postignućima u izvršavanju misija ili zadaća u mirnodopskom razdoblju | Foto: MORH / J. Kopi

Skupnik Josip Briški posthumno odlikovan Zlatnom domovinskom medaljom

Supruga preminulog pripadnika Hrvatske vojske skupnika Josipa Briškog, Stella Briški primila je Zlatnu domovinsku medalju za svoga supruga, koji je smrtno stradao tijekom obnašanja dužnosti u izvršenju misija i zadaća OS RH u inozemstvu kao pripadnik 10. HRVCON-a NATO misije potpore miru Resolute Support u Afganistanu.

Zbog suradnje i pružanja potpore MORH-u i Hrvatskoj vojsci alpinist Stipe Božić, sudionik Domovinskog rata i pripadnik Hrvatske gorske službe spašavanja, odlikovan je Brončanom medaljom za civilno-vojnu suradnju.

“Osobito mi je drago što sam i ja svojim osobnim primjerom možda nekoga uspio potaknuti da bude bolji, da bude izvrsniji ako ne i najbolji, jer čini mi se da ljudi koji su u javnosti, svojim primjerom moraju promovirati i davati svoje vrijednosti, iskustvo i motiv za boljitak”, rekao je Stipe Božić.

U Hrvatskoj vojsci nakon 28 godina ustanovljene su vojne medalje za doprinos postignućima u izvršavanju misija ili zadaća u mirnodopskom razdoblju | Foto: MORH / J. Kopi

Šerić: Posebno hvala obiteljima hrvatskih vojnika na neizmjernoj potpori

Zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, general-bojnik Boris Šerić, koji je obnašajući zapovjedne dužnosti tijekom svoje vojne karijere ulagao maksimalne napore kako bi pojedinci i postrojbe pod njegovim vodstvom dostigle sposobnosti neophodne za provedbu dodijeljenih zadaća, kako u ratu tako i u mirnodopskom razdoblju, odlikovan je Zlatnom medaljom Hrvatske vojske.

U toj prigodi general Šerić je, u ime svih koji su primili vojnu medalju, zahvalio na ukazanom povjerenju i istaknuo kako Josip Briški svim pripadnicima Hrvatske vojske treba biti poticaj za biti još bolji i spremniji.

“Živio je i radio za ideale za koji su živjeli naši hrvatski branitelji. Zahvaljujemo i našim obiteljima jer bez njih naš uspjeh ne bi bio tu. Treba se prisjetiti i Domovinskog rata i vremena provedenog u misijama, zahvaliti i našoj vojničkoj obitelji koji su nam davali podršku u našemu radu”, poručio je general Šerić.

Brigadiru Alanu Srpaku dodijeljena je Srebrna medalja Hrvatske vojske, a  Brončana medalja Hrvatske vojske dodijeljena je razvodniku Hrvoju Kalaici.

Medalja za najboljeg dočasnika uručena je naredniku Josipu Ilijeviću, a Medalja za najboljeg  vojnika razvodniku Ivici Glavinoviću.

Vojne medalje

Vojne medalje dijele se na medalje za vojne zasluge (Domovinske medalje i medalje Hrvatske vojske), medalje za civilno-vojnu suradnju, medalje za sudjelovanje u operacijama potpore miru, operacijama odgovora na krize, humanitarnim operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu,  medalje za iznimno osobno postignuće (medalje izvrsnosti u izobrazbi, medalje sportskih postignuća), medalje za vježbe, medalje za pomoć institucijama civilne vlasti i medalje za najboljeg dočasnika i vojnika/mornara godine.

Vojne medalje mogu se dodijeliti vojnim osobama, državnim službenicima i namještenicima na službi u Hrvatskoj vojsci i Ministarstvu obrane, vojnim osobama stranih zemalja te domaćim i stranim fizičkim i pravnim osobama za osobni ili skupni doprinos postignućima u izvršavanju misija ili zadaća Oružanih snaga.

Izvor: MORH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.