Hrvatske luke postaju ključne za izvoz ukrajinskog žita: Nova trasa nakon ruskog povlačenja iz sporazuma o izvozu ukrajinskog žita

25.08.2023. 12:17:00

Nakon neočekivanog povlačenja Rusije iz sporazuma o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka krajem srpnja, Hrvatska i Ukrajina su brzo pronašle zajedničko rješenje. Nedavno postignut dogovor između Zagreba i Kijeva označava novu epohu u trgovinskim vezama. Ovaj sporazum uspostavlja osječku riječnu luku kao ključni čvor za izvoz ukrajinskog žita, dajući dodatni zamašnjak hrvatskom gospodarstvu i trgovinskim mogućnostima, prenosi 24sata.

Osječka luka "Tranzit" stavlja se na raspolaganje

Uz nedavno otvorenje novog podvožnjaka u Osijeku, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, obznanio je značajnu vijest novinarima. Na pitanje o ulozi osječke luke u planovima vezanim uz transport ukrajinskih žitarica, ministar Butković je potvrdio njezinu ključnu ulogu. "Tranzit", kako se naziva osječka luka, stavlja svoje kapacitete na raspolaganje za potrebe izvoza ukrajinskog žita.

Uključivanje cijelog transportnog sustava

Ministar Butković dodatno je istaknuo suradnju sa svim relevantnim akterima u postizanju ove nove trgovinske dinamike. Uz sudjelovanje lučkih autoriteta u Vukovaru i Osijeku, kao i željezničkog sustava te lučkih kapaciteta u Rijeci i Pločama, Hrvatska je odlučna u svojoj namjeri da ubrza izvoz ukrajinskog žita. Ministar je izrazio uvjerenje da će ovaj koordinirani napor rezultirati glatkim protokom žitarica i poboljšanim izvoznim procesom.

Nova trasa: Dunav, Vukovar i Jadran

Prema postignutom dogovoru, ukrajinsko žito bit će transportirano Dunavom do Vukovara, gdje će biti preusmjereno na daljnji transport do jadranskih luka za izvoz. Ovaj novi trgovinski put otvara mogućnosti za veći promet i produbljuje trgovinske veze između Hrvatske i Ukrajine.

Izvor: 24sata/Foto:N1/Ilustracija

Izvorni autor: PDN/24sata/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.