Hrvatske vode: Kupa kod Karlovca opada; Petrinju tek očekuju najviši vodostaji

18.05.2023. 15:48:00

NORMALIZIRA SE STANJE

Izvanredne mjere su proglašene uz rijeke Glinu kod Vranovine, Ilovu kod Velikog Vukovja, Muru kod Murskog Središća, Savu kod Jasenovca, te Črnec kod Ustava Črnec

Hrvatska se četvrti dan bori s visokim vodostajima i posljedicama poplava. Po podacima Hrvatskih voda stanje na području Duge Rese se normalizira, Kupa kod Karlovca je u blagom opadanju ali je poplavila prometnice i ugrozila kuće dok se u Petrinji maksimalni vodostaji tek očekuju, piše 24sata.

Manje količine oborina koje su u posljednja 24 sata pale na slivovima Kupe, Korane, Dobre, Mrežnice i Une nisu toliko utjecale na dodatni porast vodostaja, ali će još malo produžiti trajanje vrlo visokih vodostaja na karlovačkom i kostajničkom području, prognoza je Hrvatskih voda.

Izvanredno stanje i dalje je uz rijeke Korane i Kupe na karlovačkom području, Une kod Hrvatske Kostajnice te na na spojnom kanalu Zelina – Lonja – Glogovnica – Česma kod Poljanskog Luga.

Izvanredne mjere su proglašene uz rijeke Glinu kod Vranovine, Ilovu kod Velikog Vukovja, Muru kod Murskog Središća, Savu kod Jasenovca, te Črnec kod Ustava Črnec.

Vodostaj rijeke Otuče u Gračacu opao je za 1,5 metara, a rijeke Zrmanje u Obrovcu za više od jednog metra.

Stanje na području Duge Rese se normalizira

Vodostaj rijeke Mrežnice opao je pola metra, te se stanje na području Duge Rese polako stabilizira.

Rijeka Mrežnica dosegnula je najviši vodostaj od 459 cm prekjučer u 23 sata na vodomjernoj postaji Mrzlo Polje na području Duge Rese, čime je za čak 37 centimetara nadmašila dosadašnji rekordni vodostaj iz 2014. godine.

U uvjetima tako visokih vodostaja došlo je do poplavljivanja niza objekata, kuća i vikendica neposredno uz obale rijeke Mrežnice u naseljima Zvečaj, Donje Mrzlo Polje Mrežničko i Belavići.

Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici dosegnuo je najvišu razinu od 499 centimetra jučer u 21 sat i od tada je u laganom opadanju.

U idućih 24 sati očekuje se da vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici opadne za otprilike 40-ak centimetara, prognoza je Hrvatskih voda.

Ostvareni vodostaji rijeke Une vrlo su slični onima iz 2014. godine, kad je 18. svibnja zabilježena razina od 504 centimetra. Vodostaj preko 500 centimetra zabilježen je samo jednom u posljednjih 20 godina, i četiri puta iznad 450 centimetra m (i to 2014., 2018., 2019. i 2022.). Apsolutni maksimum rijeke Une datira još iz davne 1955. godine (+537 cm).

Karlovac: Kupa dosegnula najvišu razinu, kuće ugrožene, prometnice poplavljene

Od srijede od 9 sati uvedeno je izvanredno stanje obrane od poplava za područje grada Karlovca kada je vodostaj rijeke Kupe premašio razinu od 830 centimetra.

Najvišu razinu od 847 centimetra vodostaj Kupe u Karlovcu dosegnuo je noćas u 2 sata i od tada je blagom opadanju.

Vodostaj rijeke Kupe u 9 sati na vodomjernoj postaji Karlovac iznosio je 839 centimetra tendencijom daljnjeg opadanja od dva centimetra na sat. U iduća 24 sati očekuje se da vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu opadne za otprilike 50-ak centimetara.

Mnoge prometnice na karlovačkom području su poplavljene, a naselja nizvodno u ovom trenutku prometno su odsječena od Karlovca. Velik broj kuća nalazi se u okruženju ili je neposredno ugrožen poplavnim vodama rijeke Kupe.

Posljednji put tako visoki vodostaji rijeke Kupe u Karlovcu zabilježeni su u listopadu 2015. (16.10.2015. +855 cm). Apsolutni maksimum od 872 cm datira iz davne 1939. godine. Ostvareni vodostaji treći su po veličini od 1926. godine.

Petrinja: Kupa u porastu, maksimalni vodostaji tek se očekuju

Trenutni vodostaj rijeke Kupe na mjerodavnoj vodomjernoj postaji Farkašić u 8 sati iznosi 950 centimetara i dalje je u porastu, dok se maksimalni vodostaji na području Petrinje očekuju kroz nekih 36 do 48 sati i vrlo vjerojatno će biti blizu razine rekordnih 988 centimetara iz 2014.

Jutros od 8,30 na snazi je izvanredno stanje obrane od poplava.

U uvjetima visokih vodostaja rijeke Kupe očekuje se plavljenje prometnica te niza kuća i vikendica neposredno uz obale rijeke Kupe na potezu od Jamničke kiselice do Petrinje.

Za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području, od ponedjeljka ujutro otvorene su ustave Prevlaka i Trebež, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje.

Procjenjuje se kako trenutna zapunjenost retencije Lonjsko polje iznosi 200 milijuna, retencije Odransko polje 150 milijuna te retencije Mokro polje 110 milijuna metara kubnih.

Očekuju se stabilnije vremenske, ali normalizacija vodostaja trajat će tjednima

U narednih 7 dana očekuju se puno stabilnije vremenske prilike. Mjestimice još može biti kiše i lokalnih pljuskova, ali u puno manjim količinama u odnosu na prethodnih 7 dana.

No, s obzirom na izuzetno visoke vodostaje, potpuna stabilizacija i normalizacija vodostaja u Hrvatskoj potrajati će još par tjedana dok se sve ove velike količine voda ne sprovedu do Dunava.

U unutrašnjosti Hrvatske danas se očekuje pretežno oblačno, još mjestimice uz malo kiše, ponajprije na istoku. Duž obale djelomice, ponegdje i pretežno sunčano, a osobito na jugu poslijepodne su lokalno mogući pljuskovi s grmljavinom.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a na srednjem i južnom dijelu i sjeverozapadnjak.

U petak se u unutrašnjosti očekuje pretežno oblačno, povremeno uz mogućnost za malo kiše, od sredine dana i poneki pljusak. Poslijepodne se ponajprije na istoku očekuju sunčana razdoblja.

Izvor: 24sata/Foto:video snimka zaslona/24sata

Izvorni autor: PDN/24sata/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.