Hrvatski policajac skoro završio u Vojsci Srbije!

05.01.2023. 18:50:00

Priča je bila jako čudna, gotovo da ne vjeruješ. A ona glasi: pripadnik MUP-a RH koji stalno živi u Hrvatskoj išao je u Srbiju preuzeti vojni poziv kako bi se upisao u tamošnju evidenciju vojnih obveznika.

Još smo dobili informaciju da je taj slučaj razotkrila SOA, a ne sustav MUP-a, ali tu informaciju nismo mogli službeno i provjeriti jer nam to jednostavno nitko od odgovornih ne želi ili ne može javno reći. A da se u vojnom i pravosudno-policijskom sustavu događaju čudne stvari, svjedoče i brojni drugi događaji.

DISCIPLINSKI POSTUPAK

Primjerice, istrage protiv agenata VSOA-e na temu pronevjere nekoliko milijuna kuna ili skandal da nam je novoizabrana zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Osijeku uhićena u krađi kreme u tamošnjem DM-u, a onda naš list evo sada otkriva i hrvatskog policajaca koji “rado ide u vojnike”.

Najprije nam je PU vukovarsko-srijemska potvrdila da je doista od 7. studenog 2022. godine rješenjem udaljila iz službe 21-godišnjeg policijskog službenika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske koji je raspoređen u Policijsku upravu vukovarsko-srijemsku, Postaju granične policije Tovarnik te je protiv njega pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti.

”Naime, navedeni policijski službenik je na teritoriju Republike Srbije ostvario kontakt s pripadnicima vojske te strane zemlje, radi preuzimanja poziva za upis u vojnu evidenciju Republike Srbije, a da o tome nije obavijestio svog neposredno nadređenog rukovoditelja. Policijski službenik je teško naštetio interesima službe i njezinu ugledu, a time je dovedena u pitanje njegova dostojnost za obavljanje policijske službe.

Trenutačno udaljenje iz službe, koje je realizirano još 7. studenog, bilo je nužno jer su povreda dužnosti i posljedice povrede koja mu se stavlja na teret nespojivi sa službom koju obavlja dok traje postupak”, stoji u pisanom odgovoru koji je na naš upit dao Dragoslav Živković, voditelj Poslova izvještajne analitike i odnosa s javnošću te uprave.

image
 AFP
NACIONALNOST NIJE BITNA

Radi se o policajcu koji ima i hrvatsko i srpsko, dakle dvojno državljanstvo pa nas je zanimalo koliko u MUP-u radi službenika s dvojnim državljanstvom, koja su njihova prava i obveze koje proizilaze iz tog statusa te je li ovo jedini slučaj gdje se išlo iz Hrvatske u Srbiju, a da motiv nije turizam ili trgovina.

- U odnosu na upit vezano za policijske službenike srpske nacionalnosti koji imaju i hrvatsko i srpsko državljanstvo ističemo da je sukladno odredbi članka 47. Zakona o policiji jedan od uvjeta za prijam u policiju i hrvatsko državljanstvo.

Međutim, Ministarstvo unutarnjih poslova ne vodi evidenciju svojih zaposlenika koji imaju dvojno državljanstvo, prvenstveno zato što se državljanin Republike Hrvatske koji ima i strano državljanstvo smatra pred tijelima državne vlasti Republike Hrvatske isključivo hrvatskim državljaninom, sukladno Zakonu o hrvatskom državljanstvu.

Nadalje, kao što je prije navedeno, uvjet za prijam u policiju prema članku 47. Zakona o policiji je hrvatsko državljanstvo, odnosno, nacionalnost nije zakonski uvjet za prijam u policiju niti je kategorija koja predstavlja odlučujući faktor prilikom provođenja postupka prijma u službu.

Naime, svako drugo postupanje bilo bi u suprotnosti s odredbom članka 9. Zakona o suzbijanju diskriminacije (Narodne novine br. 85/08, 112/12), koja izričito utvrđuje da je diskriminacija u svim pojavnim oblicima zabranjena.

ZAKONSKI UVJETI

Drugim riječima, osoba srpske nacionalnosti može biti zaposlenik Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno može proći sigurnosnu provjeru koja je nužna za obavljanje policijskog posla, naravno, ako su za isto ispunjeni svi drugi zakonski uvjeti”, stoji u detaljnom odgovoru Službe za odnose s javnošću MUP-a.

Da ne bismo vjerovali glasinama, nego službenim izvorima, stat ćemo samo na ovoj priči jednog nesuđenog vojnika Vojske Srbije koji je donedavno nosio hrvatsku odoru, premda nam veći broj policajaca iz PU vukovarsko-srijemske i PU osječko-baranjske kaže da te dvojne državljane njihove kolege sustav uopće ne kontrolira: od dolazaka iz Srbije na posao u Hrvatsku do odlaska iz Hrvatske po mobilizaciju u Srbiju. 

Izvor: slobodnadalmacija.hr/Foto:AFP

Izvorni autor: Marko Didić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.