Hrvatski stručnjak otkriva što će smrt Prigožina značiti za Ukrajinu: U ovoj osveti bitne su dvije stvari

24.08.2023. 16:45:00

Politički analitičar i politolog Davor Gjenero za portal Direktno komentirao je aktualnu situaciju u Rusiji nakon kobne zrakoplovne nesreće u kojoj je poginuo čelnik Wagnera Jevgenij Prigožin.

Gjenero se slaže da je smrt Prigožina osveta za pobunu Wagnera koja je prije nekoliko mjeseci "potresla" Rusiju.  

"To je bilo očekivano, svi su najavljivali da će se to dogoditi. Ruski predsjednik Vladimir Putin je, kao i svaki totalitarni vladar, osvetoljubiv. Osim toga, zakonomjerno je kad netko pokrene pobunu protiv protudemokratskog vladara ili njegovog unutarnjeg kruga slijedi dekapitacija", kazao je politički analitičar.  

Dodaje kako je moguća nova pobuna Wagnera veliko pitanje te da nije izvjesna trenutno. 

"Treba voditi računa o dvjema stvarima. Tu se radi o skupini kriminalnog klateža, a ne o skupini relevantnih ljudi povezanih nekim vrijednostima. Ova skupina je egzekucijom njihovog gospodara ostala bez prihoda. Dakle, relevantnije je da bi oni mogli tražiti novo sponzorstvo i zaštitu svojih interesa od režima nego stvarati novu pobunu. Organizacija je dekapitirana, uklonjena su dva ključna čovjeka, a oni nemaju racionalnu strukturu te njih ne može nitko zamijeniti", kazao je. 

EPA

Ne vjeruje da će imati velike učinke za Ukrajinu

Tvrdi kako ova situacija neće imati nekog bitnijeg utjecaja na agresiju Rusije prema Ukrajini. 

"Svi sve znaju, ništa nije novo. Ne vjerujem da će tu biti nekih novih nestabilnosti. Rado bih rekao da će ovo pogodovati Ukrajini, ali bojim se da nikakvih pozitivnih eksternalija za Ukrajinu neće biti. Ali, isto tako nema opasnosti od nekakvog konsolidiranja režima i nove snage Putina. Mislim da je za Ukrajinu sve jednako kao što je i bilo prekjučer. Ovo im može samo malo psihološki biti zgodno, ali ne vidim da bi mogli imati neke izravne koristi", zaključio je. 

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: Hana Krnić/Foto: EPA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.