Hrvatski sudovi odbili predaju navijača Grčkoj zbog zabrinutosti za ljudska prava

06.12.2023. 15:16:00

Grčka je zatražila izručenje šestorice hrvatskih državljana koji su osumnjičeni za sudjelovanje u navijačkim neredima u Ateni početkom kolovoza, u incidentu koji je rezultirao smrću navijača AEK-a. Međutim, od šest slučajeva predaje, u dva je postupak prekinut zbog kaznenih postupaka u Hrvatskoj, dok je u tri slučaja predaja odbijena, piše 24sata.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu donijelo je odluku o odbijanju predaje još dvojice navijača, ističući slične razloge kao u slučaju Igora P. Naime, nakon analize dodatnih dokumenata, zaključili su da odgovor grčkih pravosudnih institucija ne pruža dovoljne garancije o poštivanju prava predviđenih Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. U obzir su uzeli i nedavna izvješća Europskog odbora za sprečavanje mučenja, nečovječnog i ponižavajućeg postupanja.

Odluka o predaji navijača Grčkoj sada je ponovno prepuštena Županijskom sudu u Sisku, koji je, poput zagrebačkog suda, zatražio dopunu dokumentacije prije donošenja konačne odluke.

Podsjetimo, Grčka je uputila 11 Europskih uhidbenih naloga Hrvatskoj kako bi zatražila izručenje hrvatskih državljana osumnjičenih za sudjelovanje u neredima. Optužbe uključuju udruživanje u zločinačku organizaciju, palež, nabavu i izradu eksplozivnih sredstava, ali ne i ubojstvo. Uhićenja su započela odmah nakon primitka naloga, pri čemu su četvorica uhićena u Zagrebu, jedan u Velikoj Gorici, a jedan u Sisku.

Zagrebački sud je već jednom prekinuo izvršenje naloga zbog drugih kaznenih postupaka u tijeku u Hrvatskoj, dok su ostala tri slučaja zahtijevala dodatnu dokumentaciju od grčkih vlasti. Sud u Velikoj Gorici također je prekinuo izvršenje naloga zbog drugih postupaka pred domaćim pravosuđem, dok je sud u Sisku zatražio dopunu dokumentacije. Puštanje navijača iz istražnog zatvora sugerira da su hrvatski sudovi ozbiljno uzeli u obzir argumente o lošim uvjetima u grčkim zatvorima, budući da Grčka nije u mogućnosti jamčiti europski standard minimalne površine od tri kvadratna metra po zatvoreniku stranim državljanima.

Za sve odluke o predaji, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo ima pravo žalbe, a o tome će odlučivati Visoki kazneni sud (VKS).

Izvor: 24sata/Foto:video screenshot/Ilustracija/BBB/Grčka

Izvorni autor: PDN/24sata/Vilim Cvok, Helena Tkalčević

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.