Hrvatskim pilotima poslani pozivi za sud u Beogradu: 'Sad je očito da će nam suditi, tu se više ništa ne može…'

22.09.2022. 10:32:00

Sada je očito da će nam suditi, tu se više ništa ne može, ustvrdio je jučer jedan od četvorice optuženih hrvatskih pilota Danijel Borović, kada je dobio informaciju da im je svima Viši sud u Beogradu poslao pozive za suđenje

Prvo, pripremno, ročište trebalo bi se održati 14. listopada, a do tada će Viši sud donijeti formalnu odluku hoće li se Danijelu Boroviću, Željku Jeleniću, Zdenku Radulju i Vladimiru Mikcu suditi u odsustvu, što je izvjesno, piše Novi list.

Aleksandar Olenik, Mikčev branitelj po službenoj dužnosti, kazao je da su prije desetak dana pozivi umirovljenim pilotima, optuženim za raketiranje dviju srpskih izbjegličkih kolona početkom kolovoza 1995. u BiH, standardnim diplomatskim kanalima otišli u Hrvatsku. No, Borović još nije dobio poziv, u čijem se prilogu nalazi i optužnica protiv njega, što može sugerirati da mu ga Ministarstvo pravosuđa niti neće uručiti. Bilo bi to u skladu sa stavom Vlade Andreja Plenkovića da se ne priznaje sudski proces koji se sprema u Beogradu.

'Nije u posljednje vrijeme bilo kontakata ni s kim iz Vlade, pa ne znam je li za mene stigao poziv iz Srbije, nitko mi ništa nije javio. Meni, u svakom slučaju, nije dostavljen', rekao je Borović.

Olenik je pojasnio da je sud učinio ono što je Tužiteljstvo za ratne zločine ranije propustilo. 'Odavno su to morali napraviti, prilično mi je nejasno zašto ih u istražnom postupku nisu pozvali da daju izjave. Ako se nekoga nije ni obavijestilo da protiv njega postoji postupak, da je optužen, onda se ne može reći da je taj nedostupan i da mu se mora suditi u odsustvu. Mi bismo se žalili da ti pozivi nisu na kraju ipak odaslani, da se sudilo u odsustvu. Ovako, očekujem da će odgovor iz Hrvatske biti da se ne priznaje ovaj kazneni postupak, a potom će sud odlučiti da se optuženima sudi u odsustvu, što bi bilo utemeljeno na zakonu i imalo bi neku logiku', ističe Olenik.

Izvor: tportal.hr/Foto: fah

Izvorni autor: M. Šu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.