Hrvatskim posvojiteljima u Zambiji odobreno jamstvo za izlazak iz pritvora, ali uz određene uvjete

12.01.2023. 13:06:00

DRUGO ROČIŠTE

Četiri hrvatska para u zambijskom su zatvoru više od mjesec dana zbog sumnji u pokušaj trgovanja djecom iz DR Konga. Na prvom ročištu izjasnili su se da nisu krivi, a daljnja im sudbina ovisi o današnjoj odluci suda.

Za osmero hrvatskih državljana sud u Zambiji danas odlučuje hoće li uz jamčevinu biti pušteni iz istražnog zatvora, gdje se nalaze već mjesec dana zbog sumnji u pokušaj trgovanja djecom i krivotvorenje dokumenata o posvojenju, prenosi Dnevnik.hr.

Tijek događaja pratite u nastavku: 

12:50 Hrvatskim posvojiteljima je odobreno jamstvo, ali ostaju u pritvoru dok se ne ispune koji su naloženi, piše Jutarnji

Sud je odredio da svaki za slobodu mora položiti protuvrijednost od 1000 američkih dolara te da nakon što budu pušteni na slobodu do kraja postupka ne smiju napustiti Zambiju.

Dodatno trebaju garantirati dvije osobe iz Ndole, trebaju položiti putne isprave i redovito se javljati policiji.

12:30 Pojavile su se i snimke njihova dovođenja na sud u gradu Ndoli, gdje od jutra traje saslušanje svjedoka, djelatnica hotela u kojem su hrvatski parovi odsjeli. 

Mediji u Zambiji, naime, objavili su kako su upravo djelatnici hotela bili ključni za uhićenje Hrvata. Naime, hrvatski su državljani rezervirali sobe u pansionu Spree u području Kansanshi u Ndoli. Iz hotela su obavijestili policiju, a onda i imigracijski ured da je u hotelu viđeno troje bijelaca s četvero male djece podrijetlom iz Konga. 

Nakon toga policija im je spremila "sačekušu" u Zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe u kojoj su uhićeni. 

Odvjetnica: "Nadamo se najboljem"

Na sudu su hrvatski parovi prvi put saslušani u utorak, a izjasnili su se da nisu krivi. Branitelj kojeg su dobili po službenoj dužnosti Kelvin Silwimba zatražio je da se Hrvate pusti uz jamčevinu, međutim tome se usprotivilo državno tužiteljstvo navodeći kako su oni stranci te postoji mogućnost bijega.

9:00 Odvjetnica jedne obitelji angažirana u Hrvatskoj Sandra Marković rekla nam je uoči ročišta kako se nadaju najboljem, ali da ništa više od toga zasad ne može komentirati. Odluka suda očekuje se do podneva. 

Četiri hrvatska para uhićena su 7. prosinca u Ndoli, zambijskom gradu na granici s DR Kongom. S njima su bila i djeca, koja su im potom oduzeta. Iako je interes hrvatske javnosti za ovaj slučaj velik, informacije iz Zambije dolaze na kapaljku. Službenik Veleposlanstva RH u Pretoriji zadužen za konzularne poslove posjećuje hrvatske državljane u pritvoru, dok mu djecu, koja su prema dokumentaciji hrvatskih sudova državljani RH, nije bilo dopušteno vidjeti. 

"MVEP želi da ih zambijske vlasti tretiraju u pritvoru čovječno, da se prema njima postupa humano, da im se osiguraju hrana i lijekovi i sve što je nužno, svi uvjeti koji su temeljem konvencija priznati. To je naša briga, ali mi ne možemo ulaziti u meritum", rekao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u utorak.

Djeca imaju hrvatske dokumente i prezimena svojih posvojitelja. Svih četvero mališana stiglo je iz istoga doma za djecu u DR Kongu, a voditelj tog doma navodno je u bijegu. Biološki roditelji navodno nisu znali da će djeca biti posvojena.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto: Dnevnik.hr/ video screenshot

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/ N.C.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.