Hrvoje Omrčanin preuzima vodstvo SOA-e nakon odlaska Daniela Markića u Bruxelles

02.07.2024. 21:14:00

Hrvoje Omrčanin trenutno obnaša dužnost pomoćnika ravnatelja za operacije u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA). Premijer Andrej Plenković u utorak je potvrdio da će Daniel Markić, ravnatelj SOA-e, od rujna preuzeti Obavještajno-analitički centar EU-a (EU INTCEN). Nakon Markićeva odlaska, Omrčanin će biti imenovan zamjenikom ravnatelja i vodit će agenciju do izbora novog ravnatelja.

Markićeva nova pozicija u tzv. europskoj SOA-i svjedoči o značajnom utjecaju i ugledu koji su on i SOA stekli među sigurnosnim tijelima EU i europskim partnerima. Premijer Plenković je izjavio kako je dogovoreno da se Markićev mandat produlji za dva mjeseca, nakon čega će se ponovno razmatrati ova tema.

SOA je proteklih godina bila izrazito aktivna u europskim sigurnosnim i obavještajnim krugovima. Primjerice, u veljači 2020. godine, Zagreb je bio domaćin potpisivanja pisma namjere o osnivanju Europskog obavještajnog koledža, kojeg su podržale 20 europskih službi. Prošle godine, SOA je osnovala Centar izvrsnosti za prikupljanje podataka iz otvorenih izvora, kojem su pristupile države poput Španjolske, Francuske, Mađarske i Poljske.

Odabir Daniela Markića za šefa INTCEN-a potvrđuje njegovu potporu među najvećim europskim sigurnosnim sustavima, s obzirom da se mjesto direktora popunjava putem natječaja, a ne prema nacionalnoj kvoti.

Omrčanin kao nasljednik

Hrvoje Omrčanin, koji je do sada bio drugi čovjek SOA-e, sada će preuzeti dužnost zamjenika ravnatelja. Omrčanin je kao pomoćnik ravnatelja za operacije već bio odgovoran za sve operacije i prikupljanje podataka unutar agencije. Njegovo imenovanje osigurava kontinuitet rada unutar SOA-e, jer je detaljno upoznat sa svim aktivnostima, operacijama i projektima.

Omrčanin je prošao sve razine rada unutar SOA-e, od operativca do pomoćnika ravnatelja. Tijekom svoje karijere sudjelovao je u brojnim edukacijama i obukama na nacionalnoj razini i s međunarodnim partnerima. Državni vrh se bez problema usuglasio oko njegovog imenovanja, što potvrđuje da se radi o osobi čija je karijera obilježena profesionalnim radom i redovitim napredovanjem.

Izvor: 24sata

Izvor: 24sata/Foto:Daniel Markić/italy.cybertechconference.com

Izvorni autor: PDN/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.