Hrvoje Zekanović: 60 posto cijene goriva otpada na trošarine, smanjite ih

06.10.2021. 19:06:00

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti) pozvao je u srijedu na smanjenje trošarina na gorivo navodeći da litra goriva na benzinskim stanicama iznosi skoro 12 kuna, od čega 60 posto otpada na trošarine.

„Litra goriva danas košta oko 12 kuna, a najveći dio toga nije cijena nafte niti marža nego trošarina, 60 posto cijene goriva ide u džep države putem trošarina i PDV-a”, kazao je Zekanović iznoseći stajalište svoga kluba.

U džep državi ide skoro osam kuna od cijene, tri kuna je stvarna cijena nafte na svjetskom tržištu, a 0,82 kune je marža, odnosno ono što zarađuje onaj koji prodaje gorivo, rekao je.

A trošarine idu za Hrvatske željeznice, „koje su kvalitetne kao one u Japanu i Francuskoj”, za Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste i financiranje Agencije za obvezne naftne zalihe, „za nekoga tko čuva naftu u nekakvom skladištu i za to dobiva milijune”, dodao je.

„Hrvatski građani su na rubu siromaštva, onima s prosječnom ili minimalnom plaćom, kada žele napuniti rezervoar, 500 kuna je iznimno puno”, poručio je u slobodnom govoru Zekanović i apelirao na Vladu da smanjenjem trošarina olakša život građanima.

Dragana Jeckov u ime Kluba zastupnika SDSS-a ukazala je u povodu Međunarodnog dana djeteta i Međunarodnog dana učitelja na negativne demografske trendove u Hrvatskoj.

„Preko 400 škola ima manje od 10 učenika, imamo 430 prvašića manje u odnosu na prošlu školsku godinu, a 53 390 učenika je manje u osnovnim i srednji školama nego prije osam godina”, upozorila je.

Gubitak učenika simbol demografskog raspada zemlje

Ukazala je da će se smanjenje broja učenika nužno dovesti do viška radne snage u obrazovnom sustavu pa će učitelji sve češće ostajati bez posla.

„Gubitak učenika i zatvaranje škola simbol je demografskog raspada zemlje, to je nestranački i nepolitički problem i ne smije biti nacionalno obojen” istaknula je Jeckov i pozvala na strateško rješavanje tog problema.

I Božo Petrov (Klub zastupnika Mosta) pozvao je na prioritetno rješavanje tog problema jer bez ljudi nema države. „Hrvatska nestaje, pogledajte ulice i škole, koliko je manje upisane djece u prvim razredima, manje mladih obitelji”, kazao je i poručio da demografska revitalizacija treba biti broj jedan na listi prioriteta.

„Treba postojati set mjera, a ne jedna mjera, trebaju odgovarati potrebama države, a ne biti copy paste iz Bruxellesa”, poručio je.

Predrag Štromar (Klub zastupnika HNS, HSU i nezavisnih zastupnika) ocijenio je kako je popis stanovništva, tijekom kojeg se u prvoj fazi samopopisalo oko 40 posto stanovnika, pokazao da su građani spremni na digitalizaciju javne uprave.

Sada je na redu država, istaknuo je navodeći da je po digitalizaciji javnih usluga Hrvatska još uvijek na začelju EU-a .

„Treba proširiti sustav e-usluga, olakšati njihovo korištenje, učiniti digitalne sadržaje dostupnima i ojačati digitalne vještine građana”, poručio je Štromar.

Dalija Orešković (Centar) osvrnula se na imenovanje novog ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak i istaknula da bi svi natječaji i javni pozivi trebali biti objektivni i transparentni, a ne fingirani.

“Probleme nećemo riješiti samo čuvanjem puke forme i ideala jer ono što su birači u suštini glasali nije samo procedura nego i svijest o tome da pojedini natječaji trebaju predstavljati ispravljanje nekih starih nepravdi”, kazala je Orešković. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar/screenshot

Izvorni autor: Kamenjar.com/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.