HSP Split: Gradonačelniče, je li i otpad dio turističke ponude Splita?

03.02.2020. 07:43:00

Nakon mnogobrojnih apela koje su nam uputili našu sugrađani primorani smo reagirati.

Grad Split, u kojem se sve više gradi turističko ugostiteljskih sadržaja, nažalost nema mjesto za legalno deponiranje građevinskog otpada.

Nakon što završi turistička sezona krene preuređenje apartmana i stanova te Split postaje jedno veliko gradilište.  Sav taj građevni otpad  vlasnici bi u uređenom društvu  mogli  legalno zbrinuti.  Nažalost, vlasnici objekata  u Splitu uistinu nemaju gdje  s tim građevnim otpadom . Rezultat toga je i uništavanje mnogobrojnih zelenih površina i stvaranje divljih mikrodeponija.

Trebamo naglasiti da se  tvrtka Čistoća uistinu  trudi grad držati čistim koliko je to moguće i stoga zahvaljujemo svim njezinim marljivim zaposlenicima, međutim cjelokupni sustav zbrinjavanja otpada u nas još uvijek ne funkcionira.

Rješavanje zbrinjavanja otpada prvenstveno je zadaća gradonačelnika, ali očito se Andro Krstulović Opara vrlo teško snalazi u svemu tome.

Svaka jedinica lokalne samouprave dužna je po Zakonu o održivom gospodarenju otpadom sudjelovati u cjelokupnom sustavu sakupljanja građevnog i azbestnog otpada te prostornim planovima na svom  području odrediti potreban broj lokacija odnosno odrediti jednu odgovarajuću zonu u kojoj se može izgraditi reciklažno dvorište za građevni otpad ali i obavljati djelatnosti sakupljanja, oporabe i zbrinjavanja građevnog otpada, a sve sukladno navedenom Zakonu.

Člancima 167. do 173. Zakona o održivom gospodarenju otpadom propisane su novčane kazne ukoliko se ne postupa sukladno Zakonu.  S obzirom da grad Split nažalost još uvijek nema definirano mjesto za deponiranje građevnog otpada  gradonačelnik evidentno krši odredbe Zakona o održivom gospodarenju  otpadom  i time Grad  dovodi do novih  dodatnih  novčanih kazni.

Gradonačelniče, zbog svoje nesposobnosti tjerate građane Splita da postupaju protivno zakonu.

 

HSP Split

Izvorni autor: HSP Split

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.